A Visegrádi Együttműködés (V4) országai szerint nemcsak európai, hanem globális együttműködésre van szükség az illegális migráció jelentette probléma kezeléséhez - ismertette a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára a V4-ek budapesti nagyköveteivel folytatott kerekasztal-beszélgetés után.

Takács Szabolcs elmondta: a Corvinus Egyetemen a közelmúltban alakult meg a kül- és biztonságpolitikai témák iránt érdeklődő hallgatókból álló Nemzetközi Kör, s az egyesület nyitó rendezvényén az illegális migráció kérdéseit vitatták meg a nagykövetekkel. Az államtitkár közlése szerint a hallgatóság körében magyar és külföldi egyetemi hallgatók mellett a budapesti diplomáciai testület több más tagja, valamint közéleti szereplők is részt vettek.

Az államtitkár felidézte, hogy a visegrádi országok gyakorlatilag a migrációs probléma kirobbanása óta egységes vonalat képviselnek. Takács Szabolcs elmondta: a négy ország egyetért abban, hogy a külső határvédelem abszolút prioritás. Meg kell teremteni annak feltételeit, hogy az Európai Unió külső határait meg tudják védeni. Ha valamelyik tagállam erre önállóan nem képes, abban segíteni kell - tette hozzá a Miniszterelnökség államtitkára, kiemelve: ez közös felelősség, egyben közös érdek.

Az eszmecsere során a négy ország képviselői abban is közös álláspontot képviseltek: meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy az Európába bevándorolni kívánó emberek identitását pontosan ismerjék - fűzte hozzá.

Az európai uniós ügyekért felelős államtitkár kitért arra is: úgy véli, már nemcsak a V4-ek, hanem Európa nagy része is érti, hogy a kvótarendszer nem időszerű, az csak a migrációs válság tüneti kezelésére alkalmas. Mint kiemelte: a migrációs válság jelenleg Európa válsága, viszont annak kiváltó okai nem európai, hanem globális problémák, mint a szíriai vagy a líbiai válság.

Takács Szabolcs hozzátette: fontos, hogy az Európai Unió tagállamai és intézményei konszenzusra jussanak abban, hogy milyen pénzügyi, technikai és egyéb hozzájárulással tudnak valamilyen segítséget nyújtani ezen biztonságpolitikai problémák kezeléséhez, de ehhez a többi, Európán kívüli hatalomnak is segítenie kell.

(MTI)