New York-i látogatása és tárgyalásai után Kanadában tárgyalt Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára, aki Torontóban és Ottawában nem csupán a kanadai kormány tagjaival találkozott, hanem részt vett vallásközi rendezvényeken, és találkozott a kanadai magyar közösség tagjaival is.

(Hanganyag: InfoRádió)

Kép letöltéseFotó: Európai uniós ügyekért felelős államtitkárságTakács Szabolcs kettős minőségében tárgyalt az észak-amerikai országban: mint a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára és mint a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) soros elnöke.

Először Torontóban találkozott a Nemzeti Katolikus-Zsidó Kétoldalú Dialógus nevű szervezet tagjaival, részt vett az egyik zsinagóga istentiszteletén, majd a Simon Wiesenthal Barátai Központ szervezésében tartott konferencián beszédet mondott a torontói egyetemen.

Mint az MTI-nek telefonon elmondta: az előadásban kifejtette, miért tartotta szükségesnek Magyarország, hogy részt vegyen az IHRA munkájában, beszélt az IHRA szerepéről és a holokauszt emléknapon az ENSZ-ben kifejtett gondolatairól is.

Mint elmondta, az egyetemen tartott előadásában szót ejtett arról, hogy Európában növekszik az antiszemitizmus, s ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy Kanada hogyan járulhat hozzá az antiszemitizmus elleni küzdelemhez.

Kép letöltéseTalálkozó Andrew Bennettel Fotó: Európai uniós ügyekért felelős államtitkárság

Majd Ottawában - Kanada fővárosában - találkozott az IHRA kanadai delegációjának vezetőjével, Andrew Bennettel is. A kanadai fővárosban Takács Szabolcs megbeszélést folytatott Daniel Jean külügyminiszter-helyettessel és Marie-Genevieve Mounier asszonnyal, a kanadai örökségvédelmi minisztérium államtitkárával.

A külügyminiszter-helyettessel áttekintették a kétoldalú együttműködés lehetőségeit, valamint megvitatták azokat a nemzetközi válságokat, amelyek Kanadát is érintik. Így például a migrációs válságot - amelynek kezelése iránt a kanadai politikus nagy érdeklődést tanúsított - vagy az orosz-ukrán konfliktust. Moszkva és Kijev konfliktusát egyébként különös figyelemmel kísérik Ottawában - mondta el az MTI-nek az államtitkár -, mert Kanadában mintegy másfélmillió lelket számláló ukrán közösség él.

Kép letöltéseTalálkozó Jean Deannel Fotó: Európai uniós ügyekért felelős államtitkárság

Takács Szabolcs találkozott a kanadai magyar közösség több tagjával is, s mint elmondta: a kanadai magyarok, akik több hullámban vándoroltak be, ma már a kanadai történelmi és kulturális örökség részei, nagy megbecsülésnek örvendenek az észak-amerikai országban.

Az államtitkár meglátogatott egy épülő baptista templomot, amely a magyarajkú baptisták temploma lesz. Telefonon adott tájékoztatásában az államtitkár kiemelte, hogy 2016-ban - de legkésőbb 2017-ben - Kanadában átadják a kommunizmus áldozatainak tiszteletére készülő emlékművet, valamint a holokauszt áldozatainak emlékművét. A magyar kormány mindkét emlékmű létrehozását jelentős pénzösszeggel támogatta.

(MTI)