2018. június 8-án Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára megbeszélést folytatott az Európai Szállítási és Közlekedési Szakszervezet (ETF) főtitkárával, Eduardo Chagas-szal. A megbeszélésen a hazai fuvarozói szakszervezetek képviselői is részt vettek.

A főtitkár ismertette a szervezet „Tisztességes fuvarozást Európának” című kampányát, amelynek kiemelt célja a tisztességes munkakörülmények és bérek biztosítása a közlekedési szektor valamennyi ágazatában dolgozó munkavállaló számára. Takács Szabolcs biztosította a főtitkárt, hogy a magyar Kormány elkötelezett a munkavállalók munkakörülményeinek és bérszínvonalának javítása mellett. Felhívta a figyelmet a négy egymást erősítő pilléren (versenyképesség, munka alapú társadalom, demográfia – családpolitika, identitás - kultúra) alapuló magyar modellre. Ezek egyidejű érvényesítése során a magyar Kormány szerint az egyes célokat úgy kell elérni, hogy a modell többi eleme ne sérüljön.

Az államtitkár üdvözölte, hogy az Európai Szállítási és Közlekedési Szakszervezet igyekszik közreműködni a közúti közlekedésben dolgozó munkavállalókra vonatkozó szociális szabályok tárgyában a tagállamok között elakadt viták feloldásában. Ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy ennek keretében egyforma mértékben képviselje az Unión belüli, így a közép-kelet- európai munkavállalók érdekeit is.

Takács Szabolcs megerősítette, hogy a magyar Kormány továbbra is folytatni kívánja mind a hazai szakszervezetekkel, mind a hazai fuvarozói érdekképviseletekkel évek óta folytatott szoros együttműködést.

Az államtitkár aláhúzta, hogy a politikailag kiélezett tárgyalásokban a minden érintett számára megfelelő megoldás kidolgozása csak konstruktív párbeszéden és közös munkán keresztül érhető el.

(Miniszterelnökség)