Az az ország erős, amely meg tudja védeni határait, ami igaz a belső határok szisztematikus ellenőrzésére is. Az európai stabilitás megőrzésének eszköze pedig a nyugat-balkáni országokkal fenntartott kapcsolat szorosabbra fűzése - mondta újságíróknak Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai ügyekért felelős államtitkára a tagországok európai ügyekkel foglalkozó tárcavezetőinek keddi brüsszeli tanácskozása után.

A külső határok védelme elengedhetetlen feladata az unió valamennyi országának, ezzel kapcsolatban Magyarország véleménye az, hogy a tagországok határvédelmének nemzeti hatáskörben kell maradnia. Azonban ha egy ország nem tudja megvédeni a határait, akkor annak segítséget kell kérnie az uniótól. Ha ezt nem teszi meg, akkor valamilyen módon szankcionálni kell - hangsúlyozta az államtitkár.

Takács Szabolcs elmondta, hogy az Általános Ügyek Tanácsa (ÁÜT) néven ülésező testület keddi brüsszeli megbeszélésén egyetértés mutatkozott a külső határok feltétlen védelmével kapcsolatban, ezzel együtt a schengeni határok megőrzése terén is. Az államtitkár hozzátette, hogy Magyarország számára a schengeni térség védelme elsőbbséget élvez, ezért is jött létre a Schengen barátai csoport a V4 országaival közösen.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a minden tagállamra kiterjedő belső határellenőrzés akkor lesz hatékony, ha a légi utasok adatait rögzítő rendszer (PNR) információi megoszthatóvá válnak.

A határok védelmét ugyanakkor nemzeti hatáskörben hagyná Magyarország, viszont azok a tagállamok, amelyek nem tudják megvédeni egyedül határaikat, kérjenek és kapjanak központi segítséget. Ha ez nem valósul meg, akár szankciókat is kilátásba kell helyezni - hangsúlyozta a politikus.

A migrációs válság kezelése és a stabilitás szempontjából is kiemelten fontos Európa számára a kiegyensúlyozott és fejlődő irányt mutató kapcsolat a nyugat-balkáni térség országaival. Takács Szabolcs elmondta, hogy Magyarország üdvözli, hogy hétfőn a csatlakozási folyamat két fejezetét is megnyitotta az unió Szerbiával. A keddi tárgyaláson a jelen lévő politikusok egyetértettek abban, hogy Macedónia és Montenegró tárgyalási folyamatait is fel kell gyorsítani, ellenkező esetben a stabilitás hiányával tovább romolhat a migrációs válság.

A "Brexit"-ről - vagyis Nagy-Britanniának az EU-ból való távozásáról - is szó esett az Általános Ügyek Tanácsa keddi ülésén, amellyel kapcsolatban Takács Szabolcs elmondta, hogy Magyarország azt tartja jónak, ha Nagy-Britannia az unió része marad.

Magyarország támogatja a nemzeti hatáskörök, a nemzeti parlamentek szerepének erősítését, a belső piac mechanizmusainak megőrzését is, de a személyek szabad áramlásával kapcsolatos kérdésben szkeptikus. Takács Szabolcs úgy vélekedett, hogy nem szabad, hogy diszkrimináció érje az uniós állampolgárokat, azaz az unió egyik fontos alapszabadságát ne lehessen szelektíven alkalmazni.

(MTI)