A Kormány 131 oldalas dokumentumban cáfolja a 7. cikkely szerinti eljárást megelőző bevándorláspárti Sargentini-jelentés állításait.

A Kormány álláspontja szerint a vita valójában továbbra is a migrációról szól, minden más kérdésben lezárt ügyek vannak. A Kormány mindig is nyitott volt a megegyezésre, de a bevándorláspolitikából nem engedünk – mondta Varga Judit európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár.

Hétfőn tárgyalta az uniós tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülése Magyarország helyzetét. Az államtitkár szerint, ahogy az egész Magyarország elleni támadás, úgy a hétfői tanácsi meghallgatás is a jövő évi európai parlamenti választási kampány része a bevándorláspárti politikusok oldaláról. Azért támadják Magyarországot, mert nemet mondunk a bevándorlásra és a migránsok betelepítésére.

Varga Judit elmondta, hogy a Magyar Kormány készített egy 131 oldalas dokumentumot, amelyben tételesen cáfolja a Sargentini-jelentésben megfogalmazott alaptalan vádakat. Az államtitkár hozzátette: Judith Sargentini EP-képviselő az Európai Unió Tanácsának jogi szolgálata által adott véleménnyel szembemenve külön megbeszélést folytatott az Általános Ügyek Tanácsának tagjaival, így újabb eljárási szabálysértést követett el. Tehát nem csak a jelentés elfogadásakor  jártak el jogellenesen, hanem a mostani eljárásban is. Ebből is látszik, hogy mindenképpen meg akarják büntetni Magyarországot. Ezzel szemben Magyarország teljes mértékben elkötelezett a Szerződések és az Unió alapértékeinek védelme iránt, a demokrácia, jogállamiság, piacgazdaság és kisebbségek védelme pedig Magyarország Alaptörvénye által is védett alapelvek. Elkötelezettségünket jelzi az is, hogy Magyarország kész volt még az Alaptörvényét is módosítani a kompromisszum elérése érdekében 2013-ban – hangsúlyozta. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a csalással elfogadott Sargentini-jelentés miatt a Kormány az Európai Bírósághoz fordult, a magyar Országgyűlés pedig a Magyarország szuverenitásáért kiálló határozat elfogadásával politikai választ adott rá.

A Kormány által készített 131 oldalas háttéranyag ismertetését követően kérte a Tanács tagjait, hogy kellő körültekintéssel járjanak el, amikor megvizsgálják a Magyarországgal kapcsolatos vádakat, hiszen a közvélemény kiemelt érdeklődésére számot tartó kérdésről van szó és elkerülendő, hogy bármilyen külső tényező befolyásolja az eljárás kimenetelét. Varga Judit szerint a Magyarország ellen folytatott hadjárat megmutatta, hogy mi is a májusi európai parlamenti választás tétje: ez a bevándorláspárti és bevándorlás-ellenes erők harca.

(Miniszterelnökség)