Példátlannak nevezte a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna műsorában, hogy a Gyurcsány Ferenc volt kormányfő érdekeltségében tartozó Altus Zrt. is részt vesz az európai uniós költések vizsgálatában.

Nincs az EU-ban példa arra, hogy egy aktív pártpolitikus olyan megbízást kapjon egy elvileg pártpolitikán felül álló uniós intézménytől, hogy „annak a kormánynak a munkáját minősítse, vizsgálja, amely vele szemben kapott választói bizalmat” - mondta Csepreghy Nándor.

„Ez példa nélküli, azt gondolom” - mondta a helyettes államtitkár, aki arról beszélt, számos uniós és magyar intézmény vizsgálja a fejlesztéseket.

Az általános áttekintésekkel az unió olyan nagy nemzetközi tanácsadó, könyvvizsgáló, auditáló cégeket bíz meg, amelyek piaci működése és az általuk letett dokumentum hitelessége megkérdőjelezhetetlen és biztosan nem politikailag motivált - tette hozzá.

„Ezért is nagyon érdekes, amit az Európai Unió lépett ebben az ügyben, hogy egy pártpolitikus cégére bízza a magyar fejlesztéspolitika minősítését lényegében” - közölte Csepreghy Nándor.

Megjegyezte: a cég négy alkalmazottja közül ketten korábban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetői voltak, így az előző, épp a vállalkozók túlzott bürokráciát panaszoló felvetései miatt megváltoztatott rendszer felépítői kapnak lehetőséget arra, hogy olyan képet alkossanak, „ami lényegében az Európai Bizottság álláspontja lesz”.

Múlt csütörtökön jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a kormány az Európai Bizottság illetékes hatóságaihoz fordult az Altus Zrt. másfél milliárd forintos megbízása miatt.

Lázár János tájékoztatása szerint a bizottság illetékeseitől arra várnak választ, milyen körülmények között, milyen eljárásban választották ki a céget az EU 2014 és 2020 közötti fejlesztési programjainak ellenőrzésére. Megjegyezte, hogy korábban erre nem vettek igénybe alvállalkozót, az EB munkatársai maguk végezték el ezt a munkát.

(MTI)