A Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő, a nagyvasúti és a villamospályát is használó úgynevezett tramtrain és a harmadik szegedi Tisza-híd is elkészül a 2014-2020-as fejlesztési ciklus végére – közölte a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára kedden Szegeden.

Csepreghy Nándor a sikeres uniós pályázatokat előkészítő rendezvénysorozat (SUPER) szegedi állomásán újságíróknak elmondta, mindkét közlekedésfejlesztési beruházás az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programban (IKOP) szerepel mint kiemelt nagyprojekt. Ez azt jelenti, hogy a fejlesztési ciklus végéig ezek a projektek megvalósulnak - tette hozzá.

Zajlik a fejlesztések előkészítő szakasza, most derül ki, pontosan mennyibe kerülnek majd ezek a beruházások, éppen ezért a befejezés pontos dátumát nehéz lenne megmondani - fejtette ki a helyettes államtitkár.

A két Csongrád megyei közlekedési projekt az operatív programban a kormány által – értéküknél fogva – nevesített beruházások listáján szerepel. Ezt a programot az Európai Unió már elfogadta – hangsúlyozta Csepreghy Nándor.

A helyettes államtitkár a rendezvénysorozattal kapcsolatban kifejtette, a kormány teljes egészében átalakította a fejlesztéspolitikai rendszert annak érdekében, hogy a 2020-ig az országba érkező 12 ezer milliárd forint uniós forrást hatékonyan lehessen felhasználni. Hozzátette: Magyarországon a munkavállalók 60 százalékát a kis- és közepes vállalkozások alkalmazzák, így azok a kormány stratégiai partnerei annak az ambiciózus tervnek a megvalósításában, amely szerint a foglalkoztatottak számát a fejlesztési ciklus végére ötmillióra emelnék.

Az új, kiszámítható fejlesztéspolitikai rendszer egyik kulcsa, hogy mindenki egyenlő esélyekkel indul, az információkhoz azonos időben jut hozzá. A kormány minden novemberben nyilvánosságra hozza a következő éves fejlesztési keretet, egy pályázat megjelenését követően a benyújtási időszak pedig harminc nap elteltével indul, így mindenkinek megfelelő idő áll rendelkezésre a felkészülésre – tudatta Csepreghy Nándor.

Pénzügyi, finanszírozási területen is kedvez a kormány a vállalkozásoknak: az előlegeket általánosan le lehet hívni, a saját erőt később kell biztosítani, és a cégek biztosítékmentesen juthatnak hozzá a forrásokhoz – közölte a helyettes államtitkár.

(MTI)