A Katolikus Társadalmi Napok (Kattárs) programsorozata keretében A jövő társadalma címmel tartottak tudományos konferenciát, melyen Soltész Miklós államtitkár is előadást tartott Pécsett.

Szeptember 28-án  a Magtár Látogatóközpontban megrendezett konferencián a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a szabadság–egyenlőség–testvériség hármas jelszava alatt egyes liberális érdekcsoportok nem csupán az állam és az egyház szétválasztásáért küzdenek, hanem valójában az egyház megszüntetése a céljuk. Kérdés, hogy erre mit reagálnak a hívő emberek? A támadások elbizonytalanítanak, vagy képesek vagyunk kiállni az értékeink mellett? – tette fel a kérdést a kereszténydemokrata politikus.

– Ismerjük a kommunista rendszer alatti üldöztetést, de a mostani, főképp a fiatalokat érő globális „támadás” alattomosabb, erkölcsileg rombol, nem veszi figyelembe a természet alaptörvényeit sem – szögezte le Soltész Miklós. Az államtitkár szerint a klímavédelem „új vallása” helyett teremtésvédelemre lenne szükség.

– A XVI. Benedek pápa által „szekuláris radikalizmusnak” nevezett fenyegetésre, az értékrombolásra válaszként minden keresztény embernek fel kell emelnie a szavát a maga helyén, felekezettől függetlenül. A „politikailag korrekt” világnak való megfelelési kényszer nem vezethet minket, nekünk, keresztényeknek össze kell fognunk, hogy meg tudjunk maradni nemzetünkben, kultúránkban, és tovább tudjuk adni az élet kultúráját – zárta beszédét Soltész Miklós.

A konferenciát Udvardy György veszprémi érsek, a Pécsi Egyházmegye apostoli kormányzója, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke köszöntötte, az eseményen részt vett Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottságának elnöke is.

(Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság)