A Magyarországon élő szlovénokat, illetve a Szlovéniában élő magyarokat érintő intézkedésekről egyeztetett Ljubljanában január 21-én Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, akit tárgyalására elkísért Kissné Köles Erika, a magyar Országgyűlés szlovén nemzetiségi szószólója. Mindenütt elismerően fogadták, hogy a magyar Országgyűlésben nemzetiségi szószólók képviselik az őshonos nemzetiségeket, illetve a kormány valódi partnerként tekint rájuk, amit a mai látogatás is jól mutat - fogalmazott az államtitkár.

Soltész Miklóst elsőként Robert Peskar, a szlovén Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal műemlékvédelemért felelős igazgatója fogadta, akivel megállapodtak abban, hogy a szlovén, illetve a magyar örökségvédelmi szakemberek megkezdik a lendvai Szent Katalin Plébániatemplom, illetve  az apátistvánfalvi Harding Szent István-templom felújítását. Mindkét templom jelentős szerepet játszik a muravidéki magyar, illetve a rábavidéki szlovén közösség vallási és kulturális életében.

Az államtitkárt ezt követően hivatalában fogadta Jozef Cesnik, a Szlovén Köztársaság határon túli szlovénekért felelős minisztere és Olga Belec államtitkár. A szlovén miniszter elismerően szólt a rábavidéki  gazdaságfejlesztési programról, amellyel Magyarország négy éven át évi 700 000 euró támogatást biztosít a Magyarország területén élő szlovén közösségnek. A miniszter közölte, hogy Orbán Viktor magyar és Marjan Sarec szlovén miniszterelnök tavaly októberi budapesti találkozóját követően olyan előterjesztés készül a szlovén kormány számára, melynek elfogadása esetén Szlovénia 2021-től ugyanekkora összegű támogatást biztosít a Magyarország területén élő szlovéneknek. A felek egyetértettek abban, hogy a következő európai uniós költségvetésben forrást kell biztosítani mind a rábavidéki szlovén, mind pedig a muravidéki magyar területek nemzetiségeink életét érintő fejlesztéseire. A tervek között szerepel a lendvai vár és az említett templomok felújítása a határ mindkét oldalán, valamint a magyarországi szlovén közösség kérésére egy multifunkcionális kulturális és turisztikai célpont kialakítása.

Soltész Miklós végül az Érseki Hivatalba látogatott, ahol Franc Sustar püspök, a Ljubljanai Főegyházmegye általános helynöke fogadta. Az államtitkár tájékoztatást adott a magyarországi szlovén közösség hitéletét segítő kormányzati támogatásokról, valamint a magyar kormány egyház- és nemzetiségpolitikájáról. A püspök egyetértett azzal, hogy a keresztény hit és kultúra megőrzésében mindkét nemzetnek komoly a felelőssége, amelyben szükség van az egyházak és a nemzetiségi közösségek munkájára is.

(Miniszterelnökség)