Trianon 100. évfordulóján Magyarország Kormánya azt üzeni a velünk élő őshonos nemzetiségeknek és mindenkinek, hogy mi nem csupán elviseljük, hanem kifejezetten támogatjuk és nagyvonalúan segítjük a velünk élő őshonos nemzetiségek identitásának megőrzését és továbbadását – mondta a Parlamentben Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

A Kormány nevében felszólaló Soltész Miklós elmondta: a tiszteletnek, elfogadásnak és segítésnek a szellemében a jövőben is folytatni kívánjuk az elmúlt tíz évben megismert, európai szinten is kiemelkedő nemzetiségi politikánkat, amely jelentős és sokrétű támogatást, a megmaradásukhoz érdemi segítséget biztosít a velünk élő nemzetiségeknek, akik hazánk megbecsült polgárai. Magyarországon az őshonos nemzetiségek továbbra is minden segítséget megkapnak nyelvük és kultúrájuk megőrzéséhez és továbbadásához, iskoláik és más intézményeik fejlesztéséhez – fogalmazott az államtitkár. Soltész Miklós azt kívánta, hogy a következő években Európa minden országában váljon természetessé az őshonos nemzetiségek védelme és támogatása, hogy Európa keresztény nemzetei a következő 100 évben is megmaradhassanak.

Az Országgyűlésben június 2-án került sor a  nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat záró vitájára.

(Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság)