Gyulán évszázados hagyománya van a nemzetiségek együttélésének – mondta hétfőn Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Nicolae Bălcescu Román Gimnázium, Általános Iskola tanévnyitó ünnepségén, amelyen átadta a nemzetiségi tanintézmény magyar kormány támogatásával megújult épületét.

Az államtitkár szerint további összetartásra van szükség ahhoz, hogy újabb eredményeket lehessen elérni. „Talán jelképes is lehetett, amikor találkoztunk néhány hónappal ezelőtt és Igazgató asszony bemutatta: potyog a födém. Életveszélyes volt, mégis meg tudtuk oldani, összefogással – a város, a román nemzetiség és az iskola vezetésével közösen.”

Ma Magyarországon 91 nemzetiségi fenntartású óvodában és iskolában közel 15 ezer gyereket, diákot nevelnek, oktatnak, ebből 450 főt a gyulai román intézményben – mondta Soltész Miklós. Az államtitkár megemlítette, hogy a munkálatokat Magyarország Kormánya 50 millió forinttal támogatta.

Görgényi Ernő polgármester emlékeztetett: idén ünneplik az intézmény fennállásának hetvenedik évfordulóját. Gyula polgármestere szerint 70 év alatt olyan erős és összetartó közösség alakult ki az iskolában, ami életre szóló emberi, baráti kapcsolatokat eredményezett. Görgényi Ernő hangsúlyozta: Gyulán évszázados hagyományai vannak a nemzetiségek együttélésének, a románság, a németség és a magyarság közösen formálta a települést a ma ismert és szeretett várossá.

Az ünnepségen részt vett Siluan Mănuilă, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke, Kovács József, a térség országgyűlési képviselője és Kreszta Traján, a magyar Országgyűlés román nemzetiségi szószólója is.

(Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság)