Lebovics Ábrahám kárpátaljai rabbi kapta idén a Scheiber Sándor-díjat szerdán Budapesten. Az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem (ORZSE) néhai vezetőjének emlékére alapított elismerést Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára adta át szerdán Budapesten.

Soltész Miklós ünnepi köszöntőjében kiemelte: ha valaki Nyugat-Európában szeretné megismerni ennek a térségnek az életét, történelmét, és a lehető legmélyebbre szeretne ásni, akkor érdemes ellátogatni Kárpátaljára, ahol Lebovics Ábrahám és szülei is éltek, illetve élnek.

Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Lebovics Ábrahám határon túli, magyar zsidó ember, akinek családi, vallási és felekezeti élettörténete, közösségi története mindent elmond egy évszázadról és arról a területről, ahol élnek - fogalmazott Soltész Miklós.

Az államtitkár megköszönte, hogy Lebovics Ábrahám 1996 óta képviseli a zsidó felekezet munkácsi és kárpátaljai törekvéseit, amelyeket a magyar kormány is igyekszik segíteni.

Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Soltész Miklós egyúttal példamutatónak nevezte azt a szociális munkát, amellyel a szegények, rászorulók megsegítését szolgálja Lebovics Ábrahám nap mint nap.

Lebovics Ábrahám megköszönte az elismerést, és hangsúlyozta: az egész kárpátaljai zsidóság nevében fogadja azt. Ő csak egy ember közülük, mindent amit elértek, együtt tudták elérni - emelte ki.

Az ünnepségen elhangzott laudáció szerint Lebovics Ábrahám 1946-ban született Kárpátalján, Gajdosfaluban, 1953 óta él Munkácson. 1970-ig munkásként dolgozott, később diplomás mérnökként tevékenykedett. 1994-ben választották meg a munkácsi zsidó vallási közösség elnökévé. E tisztséget megszakítás nélkül, és az ottani közösség legteljesebb elismerése, megelégedése mellett látja el. Az 1994-ben megkezdett tevékenysége alatt az állam négy zsinagógát adott vissza a sokat szenvedett közösségnek, ma Munkácson is ismét működik a zsinagóga, illetve zsidó temető és a mártírhalált halt áldozatoknak emlékművet állítottak.

Lebovics Ábrahám nemcsak szóban, hanem konkrét cselekedeteivel is közössége javát keresi, szellemi és anyagi gyarapodását szolgálja - hangzott el a méltatásban.

A Scheiber Sándor-díjat minden évben azok kaphatják meg, akik a hebraisztika, judaisztika, zsidó vallás és az oktatás, valamint a zsidó és nem zsidó emberek közötti párbeszéd és tolerancia előmozdításáért - a magyar kultúra szolgálatában - kimagasló munkát végeztek.

Scheiber Sándor (1913-1985) a nyelvtudományok nagydoktora, a Magyar Izraeliták Országos Rabbitestületének elnöke és 1950-től az Országos Rabbiképző Intézet igazgatója volt. Kutatói munkássága során héber kéziratokkal, az úgynevezett geniza-kutatással foglalkozott, és a Magyar Tudományos Akadémia tulajdonában lévő dokumentumok teljes feldolgozására vállalkozott.

(MTI)