II. János Pál pápa sokat tett azért a szabadságért, amely a rendszerváltással jött el - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Budapesten, a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Szent II. János Pál Iskolaközpontban.

Soltész Miklós felidézte: a rendszerváltás előtt csupán nyolc egyházi iskola működött Magyarországon, kevesebb mint másfél évtizeddel később azonban eljött egy olyan szabadság, amelyre számítani sem mertek.

Fotó: Mónus Márton/MTI

Ebben az iskola névadójának, II. János Pál pápának is hatalmas szerepe volt - méltatta az államtitkár az első közép-európai katolikus egyházfőt. Soltész Miklós egyúttal figyelmeztetett: a szabadsággal a szabadosság veszélye is jár.

Az egyházi fenntartású iskolák ugyanakkor meg tudják adni azt az óriási lehetőséget, azt a lelkiséget, amely nagy "pluszt" jelent diákjaiknak - jegyezte meg.

Soltész Miklós emlékeztetett arra is, hogy a rendszerváltás óta mind az iskola, mind Magyarország sokat köszönhetett a Habsburg-családnak.

Habsburg-Lotharingiai Mihály, az iskola támogatója felidézte, hogy abban az időben, amikor a Krisztus Légió szerzetesrend átvette az iskola fenntartását a bencés rendtől, az intézmény komoly anyagi gondokkal küzdött.

Kevés volt a tanterem, hiányzott a sportpálya, elégtelen volt a finanszírozás, sok fáradozás árán azonban sikerült támogatókat szerezni, új otthont építeni az iskolának és stabil alapokra helyezni a fenntartását - fűzte hozzá.

A fennállásának negyedszázados évfordulóját ünneplő Szent II. János Pál Iskolaközpont hálaadó szentmiséjét a névadó liturgikus emléknapján Michael August Blume érsek, apostoli nuncius celebrálta.

(MTI)