Idén 671 millió forintot ad a kormány vissza nem térítendő támogatásként a magyarországi szerb nemzetiségi iskolák fejlesztésére, bővítésére - jelentette be Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken budapesti sajtótájékoztatóján.

Az elmúlt években összességében több mint egymilliárd forint támogatást kaptak szerte az országban a Szerb Országos Önkormányzat által fenntartott nemzetiségi iskolák - mondta.

Fotó: Mohai Balázs/MTI

Soltész Miklós közölte, a lórévi építési beruházás mellett a támogatott intézmények olyan fűtéskorszerűsítési beruházásokat is végre tudnak hajtani, amelyekre nagy szükség van, hiszen ezek a fenntartási költségeket csökkentik.    A támogatásból oktatási segédeszköz is jutnak majd az iskolákba - tette hozzá.

A politikus kijelentette: magyarországi nemzetiségek továbbra is számíthatnak a magyar kormány támogatására.

Szutor Lászlóné, a Szerb Országos Önkormányzat elnöke elmondta, hogy a szervezet és intézményei ebben az évben beruházásra és fejlesztése 732 millió vissza nem térítendő támogatást kap.

Ebből a fővárosi Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Könyvtár, valamit vidéki - lórévi, szegedi, deszki - tagintézményei 368 millió forintot kap. A Battonyai Két Tanítási Nyelvű Szerb Általános Iskola és Óvoda 303 millió forintos támogatásban részesül. A Szerb Országos Önkormányzat 48 milliós, a Baranya megyei Magyarbóly és Siklós szerb önkormányzatai 13 millió forintos támogatást kapnak.

Alexov Lyubomir, az Országgyűlés szerb nemzetiségi szószólója arról beszélt, hogy 2010-ben olyan folyamat kezdődött meg, amely nagymértékben megváltoztatta a magyarországi szerb közösségnek, ezen belül a magyarországi szerb közoktatásnak a helyzetét.

A megfelelően finanszírozott és biztonsággal működő nemzetiségi közoktatási rendszer fenntartása legalább annyira szolgálja a magyar állam érdekeit, mint amennyire a nemzetiségekét - mondta, hozzátéve, hogy ennek a politikának a nemzetiségek az első számú haszonélvezői.

A szószóló kiemelte azt is, hogy az elmúlt években Magyarország és Szerbia kapcsolata a legmagasabb szintre került, és ehhez nagyban hozzájárulnak a két ország kormányának a szerb, illetve a magyar nemzetiség irányába tett intézkedések.

(MTI)