Folytatódik a - legtöbbször jelentős történelmi és turisztikai értékekkel is bíró - egyházi épületek értékmentő felújítása - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán a kőszegi Jézus Szíve templom előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Soltész Miklós közölte: olyan előterjesztést készítenek a kormánynak, amely újabb egyházi tulajdonban vagy egyházi kezelésben lévő épületek felújításának támogatását javasolja.

Ezek között lehet majd a kőszegi Jézus Szíve plébániatemplom is, amelynek rekonstrukcióját korábban már 400 millió forinttal támogatta a magyar állam, de a neogótikus stílusú épület átfogó külső és belső megújítására ennyi pénz nem elég - tette hozzá.

Az államtitkár elmondta: az előterjesztés egyelőre nem tartalmaz keretösszeget, de önmagában a kőszegi templom tetőszerkezete felújításának költsége meghaladja az egymilliárd forintot. Ezért valószínű, hogy az épület teljes külső és belső megújítása csak több ütemben történhet meg.

Soltész Miklós szólt arról is, hogy a tervek között szerepel a vépi Erdődy-kastély és a velemi volt Avar szálló felújítása is. Az előbbiben idősotthon, az utóbbiban pedig ifjúsági turisztikai központ működhetne.

Székely János szombathelyi megyés püspök kijelentette: a katolikus egyház szívesen működtetné, "töltené meg lélekkel" a funkció nélkül maradt épületeket. Ugyanakkor "égetően fontosnak" nevezte a kőszegi templom tetőszerkezetének mielőbbi felújítását, hiszen annak teteje évek óta beázik, veszélyeztetve a templombelső festését is.

Ágh Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta: tudatában vannak annak, hogy ilyen léptékű beruházásokat nem lehet egyszerre elvégezni, de a legfontosabb, hogy elinduljanak a munkálatok.

(MTI)