Parókiaszentelés és lelkészbeiktatás ünnepére gyűlt össze a svábhegyi református közösség október 7-én. Az ünnepi istentiszteleten részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Soltész Miklós államtitkár is.

A Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára beszédében rámutatott: napjainkban nemcsak a Közel-Keleten zajlik keresztényüldözés, hanem Európában is, akkor, amikor mások nem akarják elfogadni, hogy ragaszkodunk a keresztény hitünkhöz, értékeinkhez, hanem rombolják azokat. Az államtitkár örömének adott hangot, hogy a fiatal gyülekezetben sok fiatalt is lát. Hozzájuk fordulva azt hangsúlyozta, egyáltalán nem természetes és magától értetődő, hogy ma egy új parókia szentelésén lehetünk együtt, hiszen a kommunista diktatúra éppen 70 évvel ezelőtt látott hozzá az egyházi közösségek és intézmények szisztematikus szétveréséhez.

A gyülekezetek életét korlátozták, az egyházi iskolák többségét bezárták, mindössze nyolc iskola működését engedélyezték. Ezért is nagy öröm, hogy idén szeptemberben 210 ezer gyerek kezdte a tanévet egyházi iskolában. Az államtitkár a liberális véleménydiktatúra utáni nyugat-európai helyzetre utalva felhívta a figyelmet, hogy míg Európa nyugati országaiban számos templomot bezárnak és profán célra használnak, addig Magyarországon ma új templomok és új parókiák épülnek. Ezek egyike a most átadásra kerülő svábhegyi parókia is.

Az istentiszteleten Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét, Berta Zsoltot, a gyülekezet lelkészét Illés Dávid esperes iktatta be tisztségébe. Az eseményen részt vett Balog Zoltán országgyűlési képviselő és Pokorni Zoltán, Hegyvidék polgármestere is.

A Svábhegyen a 19. század végén már tartottak református istentiszteleteket, de a közösségnek több mint száz évet kellett várnia, hogy saját temploma lehessen. A 2007-ben felszentelt modern református templom a 21. századi építészet egyik szép alkotása.

(MTI)