Orbán Viktor miniszterelnöknél tett látogatása után Samuel Brownback, az Amerikai Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadságért felelős utazó nagykövete felkereste hivatalában a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárát is.

A szívélyes légkörű megbeszélésen Soltész Miklós beszámolt a Magyarországon működő egyházak helyzetéről, az egyházaknak nyújtott támogatásokról, az egyházi intézményfenntartás arányának növeléséről és a megvalósult fejlesztésekről. Az államtitkár kiemelte, hogy a kormány számára alapvető érték a vallásszabadság biztosítása, ezen túlmenően azonban az egyházakra kiemelt partnerekként tekint a nemzet szellemi és lelki megújításában. Soltész Miklós tájékoztatást adott arról, hogy a kormányzat megkezdte az egyházi törvény módosításának előkészítését. A változtatások során figyelembe veszik az Emberi Jogok Európai Bírósága azzal kapcsolatos ítéleteit – tájékoztatott Soltész Miklós.

Samuel Brownback elismerését fejezte ki a magyar kormány erőfeszítései iránt, mellyel támogatja a Magyarországon működő egyházak és vallási közösségek életét, valamint pozitív várakozását fejezte ki az egyházügyi törvény tervezett módosításával kapcsolatban.

Soltész Miklós szerint a kormány pozitív családpolitikája mellett az egyházak szolgálata is hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon 2010 óta 46 %-kal emelkedett a házasságkötések száma és 20%-kal nőtt a termékenységi arányszám, míg törvényi szigorítás nélkül 25%-kal csökkent az abortuszok száma. Az utazó nagykövet jelentős eredménynek nevezte a magyar családok megerősítése érdekében tett kormányzati lépéseket. A felek hasonlóan értékelték az európai demográfiai helyzetet, egyetértve abban, hogy Európa országai és az Egyesült Államok számára egyaránt nagy kihívást jelent a kérdés.

(Miniszterelnökség)