Mély megrendüléssel fogadtuk annak hírét, hogy a Kairótól mintegy 250 kilométerre fekvő Minya kormányzóságban a Szent Sámuel Kolostorba tartó keresztény zarándokbuszokra támadtak az Iszlám Állam terroristái, aminek következtében 7-en életüket vesztették és 14-en megsebesültek.

Az egyiptomi kopt keresztény közösséget nem először érte itt ártatlan emberek életét követelő támadás; 2017 májusában ugyancsak a kolostorba igyekvő utazócsoportra támadtak. Az akkori támadás 23 halottat követelt és 25-en sérültek meg súlyosan, akik között sok gyermek is volt.

Magyarország részvétét fejezi ki és együttérzéséről biztosítja az áldozatok hozzátartozóit, családjait, a kopt közösséget és egyházat. Szolidaritásunkat fejezzük ki az egyiptomi kormánnyal, a terrorizmus és szélsőségesek elleni vívott küzdelmében, amelyben hazánkra szövetségesként számíthatnak. Elismerjük és támogatjuk azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Egyiptom tesz a radikális terrorcsoportok visszaszorítására, az általuk támadott közösségek megóvására.

Magyarország elsőként indított kormányzati programot a terrorszervezetek által fenyegetett, üldözött keresztény közösségek megsegítésére. A 2016. december 11-én a kairói Szent Péter templomban elkövetett robbantásos merényletet követően a sérültek közül két kopt asszony utókezelése Magyarországon zajlott.

(Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért Felelős Államtitkárság)