Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára 2018. november 8-án Koppenhágába látogatott, ahol helyi politikusokkal tárgyalt vallásszabadságról és humanitárius kérdésekről.

A dán kormányzati és parlamenti képviselő partnerek közül többen nagyrabecsülésüket fejezték ki Magyarország keresztény közösségek védelme érdekében tett lépéseiért és elismerték a migráció helyben, humanitárius segítségnyújtással való megelőzésének elvét.

Az államtitkár ellátogatott a dán törvényhozás épületébe, ahol a Folketing Egyházügyi Bizottságával tárgyalt. A bizottság nagyra értékelte Magyarországnak a keresztény közösségek védelme érdekében tett lépéseit. A bizottság elnöke úgy fogalmazott, egyetért Magyarország azon politikájával, amely a migráció támogatása helyett az elvándorlás okát humanitárius segítségnyújtással kezeli. A dán képviselők jó példának tekintik azt a 2016-ban elfogadott, a keresztényüldözés és a közel-keleti és afrikai népirtás elítéléséről és az üldözöttek támogatásáról szóló országgyűlési határozatot, amely a magyar politika egyik hangsúlyos részévé tette az üldözött keresztények védelmét.

A demokrácia védelmével és humanitárius segítségnyújtással foglalkozó Alliance of Democracies vezetőivel tett látogatása után a magyar politikus konzultált a dán Egyházügyi Minisztérium államtitkárával, Christian Dons Christiansennel, aki nagy érdeklődéssel fogadta az államtitkárság munkáját.

A dán Külügyminisztériumban konzultációt folytattak Michael Suhr, vallásszabadsággal foglalkozó különleges képviselővel és Martin Bille Hermann fejlesztéspolitikai államtitkárral. Azbej Tristan ismertette, hogyan kapcsolódik a kormánynak az európai közösségek és Magyarország védelmében folytatott migrációs politikája a válságövezetben élők helyben maradását segítő Hungary Helps humanitárius segítségnyújtási programhoz és milyen eszközökkel támogatjuk az üldözött keresztény közösségek békés együttélését más közösségekkel. Eszmecserét folytattak az emberi szolidaritás általános kiterjesztéséről, majd egyeztettek a magyar és dán felek humanitárius tevékenységének koordinációjáról.

Magyarország a világon elsőként kormányzati programként tűzte zászlajára az üldözött keresztény közösségek megsegítésének ügyét. A Kormány üldözött keresztények melletti elkötelezettségét jelzi az is, hogy a 2016 októberében létrehozott helyettes államtitkárság 2018 októberétől államtitkársági szinten folytatja munkáját.

(Miniszterelnökség)