Fontos lehetőség, egyben a Hungary Helps Program eredményeinek visszaigazolása az az együttműködési megállapodás, amelyet 2018. december 18-án kötött meg az Amerikai Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) és a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkársága.

A humanitárius segítségnyújtásról szóló együttműködési megállapodást Magyar Levente külügyminiszter-helyettes és David Moore, az ügynökség főigazgató-helyettese írta alá kedden Washingtonban.

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár az együttműködés kapcsán hangsúlyozta: az Amerikai Egyesült Államok befolyása a világpolitika alakításában meghatározó, ezért Magyarország számára kiemelt jelentőségű, hogy az üldözött közel-keleti keresztény közösségek megsegítésében közösek a törekvéseink az amerikaiakkal.

A Miniszterelnökség államtitkára szerint az együttműködés aláírása Magyarország számára fontos diplomáciai siker. Az együttműködési megállapodás megkötését megelőzően Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke és amerikai vezetők elismerően nyilatkoztak a Hungary Helps Programról. Az a tény, hogy a USAID példaként tekint a magyar humanitárius programra azt bizonyítja, hogy a Hungary Helps Program a közvetlen segítségnyújtáson és a migráció megelőzésén túl, a nemzetközi összefogás ösztönzője is egyben. Mindez a magyar emberek teljesítményének és szolidaritásának közös eredménye.

Azbej Tristan kiemelte, hogy a magyar kormány eddig több ezer háborús konfliktus által sújtott családon segített a Közel-Keleten, hogy szülőföldjükön maradhassanak, ha pedig üldöztetés miatt menekültek el, békés körülmények közé térhessenek vissza.

Az együttműködési megállapodás előzménye, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Donald Trump a múlt héten aláírta az iraki és szíriai népirtással kapcsolatos törvényt, amely lehetővé teszi, hogy az adminisztráció megfelelő lépéseket tegyen a népirtás, emberiség ellen elkövetett bűncselekmények, vallási és etnikai kisebbségi csoportokat ért bűncselekmények elkövetőinek elszámoltatása érdekében.

Sam Brownback, az Amerikai Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadságért felelős utazó nagykövete ugyanezen a héten, kongresszusi meghallgatásán úgy fogalmazott a magyar programmal kapcsolatban, hogy az egyik úttörője az Észak-Irakban lévő vallási kisebbségek - különösen keresztény és jazidi közösségek - újjáépítésének.

A Donald Trump által aláírt törvény összhangban áll a magyar kormány iraki és szíriai üldözött keresztények támogatását célzó politikájával, amelynek elérni kívánt céljait erősíti az USAID-del most aláírt együttműködési megállapodás.

(Miniszterelnökség)