A Vidékfejlesztési Program keretében elnyert, mintegy félmilliárd forintos támogatásnak köszönhetően a Berkenye Faluszövetkezet egy közel egymilliárd forint összértékű élelmiszeripari beruházást valósíthatott meg Nógrád megyében. A május 17-ei üzemátadó rendezvényen dr. Viski József, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a résztvevőket.

A helyettes államtitkár elmondta, a Berkenye Faluszövetkezet 25 éves fejlődése során hazánk egyik meghatározó, de külföldön is elismert fagyasztott gyümölcs feldolgozójává vált. Az elnyert vidékfejlesztési forrásnak köszönhetően most egy új fagyos tárolót, feldolgozó épületet, valamint egy göngyölegraktárt alakíthattak ki és lehetőség nyílt jelentős technológiai fejlesztések végrehajtására is. Mindezek mellett a beruházás hozzájárul a foglalkoztatás növeléséhez, új munkahelyek teremtésével.

Mint mondta, a Nógrád megyében megvalósult, közel egymilliárd forintos beruházás is jól példázza az élelmiszeripar folyamatos fejlesztésre, innovációra való képességét és igényét.

A Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági termékek értéknövelését támogató pályázatának keretében közel 170 milliárd forint került elkülönítésre, amely forrásra jelentős igény mutatkozott. A beérkezett kérelmek közül a Miniszterelnökség már több mint 600 darabot – köztük a Berkenye Faluszövetkezet fejlesztési elképzeléseit – támogatott, mintegy 111 milliárd forint összértékben – tette hozzá Viski József.

(Miniszterelnökség)