A Vidékfejlesztési Program keretében mintegy 1,5 milliárd forint támogatást nyert a Kurucz Cégcsoport, melynek köszönhetően egy új és komplex sertés vágó-, és feldolgozó üzem kiépítésére nyílik lehetőségük Sárrétudvarin. A beruházás alapkőletételére 2018. március 21-én ünnepélyes keretek között került sor, melyen Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára mondta el köszöntő gondolatait.

Mint kiemelte, az agrártermékek versenyképességének és piaci stabilitásának kiemelkedő tényezője a minél magasabb szintű és minőségű feldolgozottság. Éppen ezért az élelmiszeripari ágazat szereplői sem vonhatják ki magukat a folyamatos fejlesztések alól. A Kurucz Cégcsoport megalakulása óta a magyarországi állattenyésztők piacának meghatározó szereplője. A Vidékfejlesztési Program keretében elnyert mintegy 1,5 milliárd forint támogatás felhasználásával, összesen több mint 3 milliárd forint ráfordítással az üzem vágókapacitása évi 140 ezer darabra növekszik. Ezt a cégcsoport teljes egészében saját állománnyal tudja majd biztosítani – mondta el az államtitkár.

Kis Miklós emlékeztetett, hogy a Kormány az élelmiszeripart stratégiai ágazatnak tekinti, éppen ezért az ország élelmiszeripara komoly támogatásra számíthat a 2020-ig tartó uniós programozási időszakban. A Vidékfejlesztési Program élelmiszeripari pályázata – amellyel a Kurucz Cégcsoport is élt – a termeléshez kapcsolódó új eszközök, gépek beszerzésére, új technológiai rendszerek kialakítására, épületek, építmények kivitelezésére, energiahatékonysági fejlesztéseire biztosít forrást. Miniszterelnökség ez idáig mintegy 106 milliárd forint megítéléséről döntött az ágazat számára. A legnépszerűbb támogatott élelmiszeri tevékenység a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, a húsfeldolgozás, illetve a tejfeldolgozás voltak – tette hozzá.

Végezetül az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a Miniszterelnökség újabb, mintegy 40 milliárd forintos keret meghirdetését tervezi az élelmiszer-feldolgozás támogatása érdekében.

(Miniszterelnökség)