Az ország agrárvállalkozói számára tartott egész napos szakmai konferenciát Kecskeméten a Portfolio.

Az Agrárium 2018 rendezvény középpontjában az agrár- és vidékfejlesztési pályázatok, a 2020 utáni Közös Agrárpolitika, az egyes agrárpiaci trendek és a mezőgazdaságot érintő kockázatcsökkentő intézkedések szerepeltek. Emellett szó esett az öntözésfejlesztésről, valamint az országos jégkárelhárító rendszer kialakításáról és működtetéséről.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára kerekasztal beszélgetés keretében számolt be a Vidékfejlesztési Program aktualitásairól, a 2018. évi várható fontosabb mérföldkövekről. Az államtitkár kiemelte, a Vidékfejlesztési Program megvalósításának előrehaladása ütemesen és megfelelően halad. A program teljes keretének 88%-ára, 1140 milliárd forintra már megszülettek a támogatói döntések.

A tervek szerint 2018. március végéig újabb kilenc felhívás vonatkozásában mintegy 70-80 milliárd forintnyi támogatásról hirdet eredményt a Miniszterelnökség. További már benyújtott kérelmek tekintetében és az idén megjelent népszerű pályázati felhívások esetében, az év második felében lesznek támogatói döntések, így év végére 200 milliárd forint felett lesz a 2018-ban lekötött források mértéke. Ezzel a program kötelezettségvállalása már idén meg fogja haladni a 100%-ot. Az Irányító Hatóságoknak ugyanis lehetőségük van a rendelkezésre álló forráskeretük maximum 10%-kal történő túlvállalására. A Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Program tekintetében ezt ki kívánja használni, hiszen erre lehetőséget biztosítanak a meg nem valósított projektek esetében a „visszacsorgó” források.

A támogatások kifizetése is arányosan történik, melyből 213 milliárd forint már megérkezett az érintettekhez. Kis Miklós hangsúlyozta, a Vidékfejlesztési Program sajátossága, hogy a 71 felhívásból 22 esetében a konstrukció jellege miatt csak több éven keresztül, ütemesen történik a kifizetés. Az agrár-környezetgazdálkodás és az ökológiai gazdálkodás támogatási összegei pl. öt éven keresztül kerülnek kifizetésre. Ezek a több éves programok a teljes keret felét, mintegy 650 milliárd forintot tesznek ki, így alapvetően meghatározzák a program forráskihelyezésének ütemezését, előrehaladását.

(Miniszterelnökség)