Viski József, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára tartott előadást a hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Borjog és Bormarketing Konferencia résztvevői számára 2018. március 1-jén, Budapesten.

A szakmai tanácskozáson az információszerzés és az aktualitások megismerése mellett szó esett a pályázati lehetőségekről, megítélt támogatásokról, valamint a közös stratégiák kidolgozásáról.

Viski József előadásában elsőként a Vidékfejlesztési Program végrehajtásáról számolt be. Mint mondta, a rendelkezésre álló mintegy 1300 milliárd forintos keretösszeg 88%-ára, összesen 1143 milliárd forintra vállalt kötelezettséget a Miniszterelnökség. Ez azt jelenti, hogy már több mint 169 ezer kérelem nyert támogatást.

A Miniszterelnökség ezen belül jelentős forrásokkal segíti a borászati termelőket is – húzta alá a helyettes államtitkár. A borászati termékfejlesztés és erőforrás-hatékonyság növelésére meghirdetett pályázat keretében például ez idáig összesen 532 kérelmet támogatott a tárca, több mint 33 milliárd forint értékben. A nyertes gazdálkodók ennek köszönhetően maximum 200 millió forint támogatással valósíthatják meg fejlesztési elképzeléseiket.

Viski József a borászati ágazat számára fontos, 2018 év elején megjelent felhívásokról is tájékoztatta a konferencia résztvevőit. Mint mondta, az energiahatékonyság növelését támogató felhívás 35 milliárd forintos keretösszegéből 5 milliárd forint szolgálja az élelmiszeripari- és borászati üzemek fejlesztéseit, míg a borszőlő ültetvények telepítését támogató, mintegy 4 milliárd forintos keret terhére a borpiaci szabályozás szerinti telepítési engedéllyel rendelkezők pályázhatnak. A termelők mindkét felhívás esetében már február közepe óta benyújthatják kérelmeiket.

Aktuális hír továbbá, hogy a Miniszterelnökség vizsgálja a pénzügyi lehetőségét egy újabb élelmiszeripari pályázat megnyitásának is, melynek segítségével további mintegy 30-35 milliárd forint segítené az élelmiszeripari kis- és középvállalkozásokat. A tárca ez idáig 106 milliárd forint támogatást már odaítélt az ágazat szereplői számára, ami 621 nyertes kérelmet jelent – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Az előadás végén a helyettes államtitkár a vidékfejlesztési forrásból megvalósuló jégkár mérséklő rendszer kialakítására is felhívta a figyelmet. Az időjárási kockázat kezelésére nemrégiben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 1,8 milliárd forint vidékfejlesztési támogatást nyert el. Ennek köszönhetően várhatóan idén tavasszal megvalósul a már működő megoldásokat kiegészítő és az ezek hatékonyságát is növelő országos jégkár mérséklő rendszer kiépítése. Ezen beruházás működtetése várhatóan komoly mértékben hozzájárulhat a klímaváltozás okozta károk csökkentéséhez – tette hozzá.

(Miniszterelnökség)