Az InternetKon, a magyar digitális ökoszisztéma közös vállalkozása újabb plusz energiát adhat a digitális átalakulásnak.

Digitális fejlesztés és adócsökkentés az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció eredménye alapján készülő kormányhatározat tervezetének két vezérgondolata – jelentette ki a konzultáció előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos az Informatika a Társadalomért Egyesület konferenciáján.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/Miniszterelnökség

Deutsch Tamás kifejtette, a készülő kormányhatározat egyik fő célja a további erőforrások biztosítása a digitális fejlesztéseknek, valamint megteremteni a lehetőséget a digitális átalakulásban arra, hogy le lehessen bontani a fogyasztók bekapcsolódásának akadályait. A tervezet tartalmát november 11-én hozzák nyilvánosságra az InternetKon weboldalán, a döntés-előkészítő szakmai konzultációsorozatot pedig november 13-án, pénteken a Budapesti Műszaki Egyetemen tartandó konferencián összegzik – tette hozzá az InternetKon vezetője.

Kiemelte: a konzultáció, a magyar digitális ökoszisztéma közös vállalkozása sikeresnek bizonyult, újabb plusz lendítőerőt és energiát adhat a digitális átalakulásnak. Mint mondta, az InternetKon bebizonyította, hogy rendkívül összetett szakmai kérdésekről is lehet több százezer polgárral közérthetően eszmét cserélni.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/Miniszterelnökség

Az innovációs területre 2020-ig 750 milliárd forintos fejlesztési forrás áll rendelkezésre – mondta előadásában Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára. Hangsúlyozta, az informatikai szektor és a mindenkori kormányok együttműködésében komoly lehetőség van, az innovációs potenciál pedig kitörési pontot jelenthet Magyarországnak.

Az államtitkár a digitális fejlesztések egyik legfontosabbjaként említette, hogy 2018-ig az összes magyar háztartásba elviszik a szélessávú internet elérhetőségét. Hozzátette, az e-közigazgatás megteremtése a bürokráciacsökkentést szolgálja és a digitális fejlesztések az egészségügy, az oktatás, valamint a szociális ellátórendszer terén is minőségi javulást eredményezhetnek.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/Miniszterelnökség

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kommunikációért felelős államtitkára az X és Y generáció közti nagy szakadékról beszélt. Azt mondta, újfajta tér alakult ki a digitális társadalomban, egyes kapcsolatok virtuálissá váltak és a társadalom szervezésének fontos eszközévé vált a digitalizáció.

Az államtitkár úgy fogalmazott: aki ehhez nem tud alkalmazkodni, le fog maradni. Ezért arra kell törekedni, hogy az egyes fejlett technológiák képesek legyenek találkozni egymással. Párbeszédet kell folytatni, és kiemelten fontos, hogy a fiatalokban meglevő újfajta gondolkodásmódot beemeljük a közigazgatásba – tette hozzá.

(MTI/InternetKon)