Az első fél évben már csaknem 12 ezer család igényelte az új családi otthonteremtési kedvezményt (csok), mintegy 32 milliárd forint értékben. Az igénylők kétharmada szerződést is kötött, és a szerződésbe foglalt támogatások 63 százalékát már megkapták - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfőn az MTI-nek.

Dömötör Csaba arra reagált, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) a Népszabadság online kiadására hivatkozva ugyancsak hétfőn közleményben azt írta: hiába vannak már több mint tízezren a csok igénylői, alig jutott el valaki odáig, hogy lakást is tudjon vásárolni.

Az Orbán-kormány által beharangozott lakástámogatás "üres ígéret, hazug kampányfogás" maradt - tették hozzá.

Dömötör Csaba úgy fogalmazott: az otthonteremtési program eredményes, a DK csok-igénylésekkel kapcsolatos állításai valótlanok.

Értékelése szerint a DK közleményéből az látszik, hogy a baloldal most is eltörölné az otthonteremtési programot. Hozzáfűzte: ezt tették korábban is, amikor "felszámolták az első Orbán-kormány által bevezetett lakástámogatási intézkedéseket, és teret engedtek a devizahitelezésnek, aminek következtében százezrek kerültek adósságcsapdába".

Az államtitkár közölte: az otthonteremtési program létjogosultságát az új építési engedélyek száma is alátámasztja.

Az idei első fél évben Magyarországon több építési engedélyt adtak ki, mint tavaly összesen. A növekedés a fővárosra és a vidéki térségekre egyaránt jellemző - ismertette Dömötör Csaba.

Felhívta továbbá a figyelmet arra is, hogy a baloldali pártok álláspontjával szemben "a lakosság 79 százaléka támogatja a kormány otthonteremtési programját", amelyre a kabinet jövőre 211 milliárd forintot biztosít.

(MTI)