Az Európa jövőjéről lefolytatott fórumokon megfogalmazott legfontosabb üzeneteket a kormány el fogja juttatni az Európai Bizottságnak és Emmanuel Macron francia elnöknek is. A francia elnök korábban maga javasolta, hogy minden tagállamban legyen állami konzultáció Európa jövőjéről - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a közmédiával.

Dömötör Csaba elmondta: a több városban és a fővárosban tartott fórumokon teltház volt. A fórumok megerősítették a kormányt abban, hogy a magyarok a biztonságot tartják a legfontosabbnak - közölte.

Dömötör Csaba hozzátette: az is világossá vált, hogy a magyarok nemzetek együttműködésén alapuló Európát szeretnének, nem pedig nyílt társadalmat.

Kép letöltéseFotó: Földházi Árpád

Szóba került továbbá, hogy a magyarok nem szeretnék, ha kivennék a kezünkből a legfontosabb döntéseket, és az is, hogyan lehetne továbbra is magyar kézben tartani a magyar földeket - mondta.

A rendezvényeken minden olyan téma terítékre került, amelyekben Magyarországnak vitája van Brüsszellel, mint például az adózás, az energiaárak meghatározásának és a bevándorlásnak a kérdése - közölte.

Sok kritika érte a Sargentini-jelentést, és azokat a magyar ellenzéki képviselőket is, akik a jelentést megszavazták - fejtette ki Dömötör Csaba. Lleszögezte: a kormány kiáll eddigi politikája mellett.

A legfontosabb döntéseket, a stratégiai jelentőségű jogköröket saját kézben kell tartani, "mert ha kiveszik ezt a kezünkből", a bevándorlás, az adózás, az energiaárak kérdésében, akkor később nem lesz lehetőség korrekcióra - mondta.

Kitért arra is, hogy az elmúlt napok történései a bevándorlási vitában azt erősítik, hogy "elhúzódó küzdelem" várható.

A magyar kormány szerint, úgy ahogy azt az unió alapítói elképzelték, kereszténydemokrata alapokon, a nemzetek Európájára van szükség, ami ellentétben áll a nyílt társadalom Európájával - szögezte le a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

(MTI)