A határok erőteljesebb védelmére és a schengeni rendszer megerősítésére tett javaslatot az Európai Unió országainak a magyar kormány a miniszterelnök által bejelentett tízpontos akciótervben - tájékoztatta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az MTI-t.

Orbán Viktor a Demokrata Centrumpártok Internacionáléjának (CDI) lisszaboni tanácskozásán hozta nyilvánosságra a Schengen 2.0 tervet, amely a menekültügyi rendszer reformjával szemben a határok megvédésére helyezi a hangsúlyt.

Az államtitkár kifejtette: az akcióterv válaszreakció az Európai Unió elhibázott javaslatára. A Fenntartani és megerősíteni alcímet viselő dokumentum szerint a bevándorlásról szóló döntéseknek nemzeti hatáskörben kell maradniuk. Dömötör Csaba ezt azzal magyarázta, hogy tapasztalataik szerint Európa számos kormánya a gazdasági és a népesedési problémákat bevándorlással oldaná meg, és lehetőségként tekint arra, azonban Magyarország ezt vitatja.

Kiemelte azt is a pontok közül, hogy nem lehet bevezetni semmilyen kötelező és automatikus eljárást a bevándorlók szétosztására. Ez azt jelenti, hogy a magyar kormány elutasítja a kötelező betelepítési kvótát - szögezte le, hozzátéve: ezt azért tartották fontosnak rögzíteni, mert a kényszerbetelepítések ügye újra és újra napirendre kerül, és Brüsszel felgyorsította a bevezetéssel kapcsolatos előkészületeket.

Az államtitkár fontosnak nevezte azt is, hogy a magyarok nemet mondjanak az EU ésszerűtlen és veszélyes javaslatára. "Ha nem állítjuk meg Brüsszelt egy sikeres népszavazással, akkor a fejünk fölött hoznak majd olyan döntéseket, amelyek évtizedekre meghatározhatják Európa és Magyarország sorsát" - fogalmazott.

Dömötör Csaba jelezte, hogy a dokumentum alapvetően célokat fogalmaz meg, és további egyeztetésekre van szükség a részletszabályok megalkotása érdekében.

A tíz pont megtalálható a következő linken: https://www.kormany.hu/hu/miniszterelnoki-kabinetiroda/hirek/tizpontos-akcioterv-a-migracios-valsag-kezelesere.

(MTI / Miniszterelnöki Kabinetiroda)