A határvédelmi kerítés Magyarország biztonságának garanciája és az illegális bevándorlás elleni küzdelem szimbóluma - jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfőn a tompai határátkelőhelyen tartott sajtótájékoztatón.

Dömötör Csaba hangsúlyozta: a kerítés jelképe annak is, hogy igenis lehetséges megvédenünk közösségeinket és kultúránkat.

Kép letöltéseFotó: MK

Kiemelte: a magyarok az elmúlt években több alkalommal is elmondták a véleményüket a bevándorlásról. Akaratuk pedig egy irányba mutat:

erős határvédelmet szeretnének.

Azt mondta: a kormány ezt a véleménynyilvánítást irányadónak tekinti, ezért döntött 2015-ben a határvédelmi kerítés megépítéséről. A határzár azóta áll, és nagyon fontos szolgálatot teljesít Magyarország védelmében - tette hozzá.

Kép letöltéseFotó: MK

Beszélt arról is, hogy

ha nem lenne határzár, Magyarország továbbra is a fő migrációs útvonalon feküdne,

és mint 2015-ben, újra több százezer illegális bevándorló lépne az ország területére, így hazánk teljesen védtelen lenne az illegális bevándorlás következményeivel szemben.

A határok védelme számunkra magától értetődő,

de sajnos nem mindenkinek az - jelentette ki. Kiemelte: a brüsszeli állásfoglalásokat, terveket és jogszabálytervezeteket nézve azt látjuk, hogy még mindig veszélyes folyamatok zajlanak. Azon dolgoznak, hogy legális bevándorlási útvonalakat hozzanak létre, és a határok megerősített védelme helyett továbbra is a bevándorlók szétosztására, tehát a kötelező kvótarendszerre összpontosítanak. Ezt bizonyítja a belga miniszterelnök múlt heti fenyegetése is - tette hozzá.

Kép letöltéseFotó: MK

Charles Michel belga kormányfő a hétvégén arról beszélt, mindenáron végre akarják hajtani a kvótákkal kapcsolatos javaslatot, és már nyáron megkezdenék a migránsok betelepítését, ha rajtuk múlna - erre emlékeztetett az államtitkár is.

Dömötör Csaba hangsúlyozta:

a határzárt sajnos a magyar ellenzék is támadja, hiába próbálják meg letagadni, ha tehetnék, azonnal lebontanák.

Ki azért, mert a bevándorlásban egyfajta lehetőséget lát, ki pedig azért, mert engedne a külföldi nyomásgyakorlásnak - fogalmazott.

Kép letöltéseFotó: MK

Az államtitkár kijelentette: a határzár lebontásával több millió magyar ember véleményét vennék semmibe, és az elmúlt években elért eredményeket is veszélyeztetnék, így a kerítés megléte a közelgő választás meghatározó kérdése lesz. Közölte:

"szeretnénk egyértelművé tenni, amíg ez a kormány hivatalban van, és amíg Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt, addig a kerítés állni fog".

Kép letöltéseFotó: MK

Kérdésre válaszolva kijelentette:

Magyarország egyetlen bevándorlót, és egyetlen "kvótamigránst" sem fogadott be, aki ezt állítja, az tudatos "hecckampányt" indít.

Éppen azok teszik ezt, akik korábban letagadták az illegális bevándorlást és a kvótákat is, majd Brüsszelben megszavazták, és ha lehetőségük nyílna rá, a határkerítést is azonnal lebontanák - jelentette ki.

(MTI; kormany.hu)