Háromezerrel növeli a kormány a rendőrség létszámát a határőrizet megerősítése érdekében - jelentette be Tuzson Bence kormányzati kommunikációs államtitkár a kormányülés közben tartott sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a határvadász századok létszámát emelik, a toborzás és kiképzés mielőbbi megszervezése a belügyminiszter feladata. Ennek részleteiről a jövő héten adnak tájékoztatást.

A kormány a lépést azzal indokolja, hogy az illegális bevándorlás és a déli határra nehezedő migrációs nyomás tartós lesz.

Tuzson Bence a határőrségre vonatkozó kérdésre elmondta, hogy értékelésük szerint egy szervezetben jobban lehet irányítani a rendőrséget, így a közös irányítás megmarad.

Megkérdezték arról is, hogy német európai parlamenti képviselők az uniós támogatási pénzek megvonását sürgették azoktól a tagországoktól, amelyek szerintük nem tanúsítanak szolidaritást az EU bevándorlás-politikájában. Az államtitkár azt felelte: Magyarország határozottan elutasít minden ilyen felvetést, nem lehet összekapcsolni ezeket a kérdéseket.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly/kormany.hu

Nem kegy, hogy egy ország milyen támogatásra jogosult, hanem azt meg kell kapnia, mert az unió tagja és tesz ennek érdekében - szögezte le, példaként hozva a piacok megnyitását. A kezdeményezést álságosnak, negatívnak és károsnak ítélte, hangsúlyozva: az illegális bevándorlást meg kell állítani, és nem lassítani kell vagy "álszolidaritást" vállalni.

Az október 2-i kvótareferendum kampányköltségeit firtató kérdésre pedig azt válaszolta, hogy erre az elszámolási időszak végén lehet pontos választ adni, a tájékoztató kampányra keretszerződés él. Tuzson Bence azzal érvelt annak folytatása mellett, hogy a cél alapvetően az, hogy világossá tegyék mindenki számára, hogy ezen a népszavazáson nemet kell mondani Brüsszel javaslataira, és hogy Magyarország nem akarja a kényszerbetelepítést.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(MTI)