Brüsszel megtámadta Magyarország áfacsökkentési szándékát az internet-előfizetések tekintetében - mondta Tuzson Bence államtitkár keddi sajtótájékoztatóján, amelyet Deutsch Tamás miniszterelnöki biztossal tartott közösen.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára kiemelte: az Európai Unió nem hagyta jóvá, hogy a jövő év elejétől 27 százalékról 18-ra csökkenjen az internet-előfizetés áfája, így ennek érdekében tovább kell küzdeni.

Hangsúlyozta: az internet áfája soha nem lett volna ennyire alacsony, sőt a kormány további célja volt, hogy a 18 százalékos szintet tovább csökkentse. Ráadásul előtte megkérdezték az emberek véleményét, és ők támogatták ezt a szándékot - emlékeztetett. Tuzson Bence közölte: ma már a magyar háztartásokban nélkülözhetetlen az internet, ezért a kormánynak is fontos, hogy mindenkinek elérhető legyen.
Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos kijelentette: Magyarország nem ért egyet az Európai Bizottság álláspontjával, és "megvédjük a kormány előterjesztése alapján született parlamenti döntést".

Kép letöltéseBrüsszel megtámadta Magyarország áfacsökkentési szándékát az internet-előfizetések tekintetében Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Kifejtette: Pierre Moscovici, az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez intézett levelében azt írta, hogy támogatja a kormány törekvését, hogy új lendületet adjon a digitalizációnak, hiszen ez egybevág a bizottság szándékával, az egységes digitális piac kialakítására vonatkozó elképzelésekkel.

Az uniós biztos jelezte, hogy álláspontja szerint a hatályos áfa-irányelv keretei között a magyar kormánynak nincs lehetősége az áfa csökkentésére az internet-előfizetéseket illetően, de a bizottság változtatni akar az irányelven, és rugalmasabb szabályozást akar kidolgozni - közölte. Hozzátette: az uniós biztos azonban azt is írta, hogy erre az előzetes várakozásoknál később kerülhet sor, és az áfacsökkentés elhalasztását kérte.

Kép letöltéseAz Európai Unió nem hagyta jóvá, hogy a jövő év elejétől 27 százalékról 18-ra csökkenjen az internet-előfizetés áfája, így ennek érdekében tovább kell küzdeni Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Deutsch Tamás szerint a bizottság álláspontja azért is meglepő és elfogadhatatlan, mert a kényszerbetelepítések ügyében "két-három hetente új, hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb előterjesztéseket" fogalmaz meg a testület, miközben egy 500 millió polgár hétköznapjait érintő ügyben késik a szabályozás.

A magyar kormány álláspontja változatlan, szakmailag alátámasztott érvei vannak, hogy elérje: a bizottság egyetértése mellett 2017. január 1-jétől Magyarországon történelmileg alacsony szintre csökkenjen az internet-előfizetés áfája - mondta. Hozzáfűzte: ezt az álláspontot kemény tárgyalásokon képviselik majd Brüsszelben, és bíznak a megnyugtató megoldásban.

Kép letöltéseA magyar kormány álláspontja változatlan, szakmailag alátámasztott érvei vannak, hogy elérje: a bizottság egyetértése mellett 2017. január 1-jétől Magyarországon történelmileg alacsony szintre csökkenjen az internet-előfizetés áfája Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Kérdésre Deutsch Tamás közölte: a bizottság arra hivatkozik, hogy az áfa-irányelv 3. mellékletében szerepelnek azok a termékek és szolgáltatások, amelyek kedvezményes áfakulcsba sorolhatók, és ezen a listán az internet-előfizetés nem szerepel. Ugyancsak kérdésre Tuzson Bence közölte: az ügyben az EU szankciója kötelezettségszegési eljárás megindítása lehet.

Az államtitkár a hétfő esti németországi baltás-késes támadással kapcsolatban közölte: a kormány a legnagyobb megdöbbenéssel fogadta a történteket, együtt érez a sérültekkel. Ez az eset is bizonyítja, hogy az illegális bevándorlás és a terrorizmus között szoros összefüggés van - vélekedett.

Tuzson Bence kérdésre beszélt a kvótareferendummal kapcsolatos tájékoztatási kampányról is. Mint mondta, a napokban minden médiafelületen megindul a lakosság tájékoztatása, amelyben több kérdést is érintenek. A kampány költségeit illetően csak annak végén lehet majd tudni a pontos összegeket, mivel erről egy keretszerződés rendelkezik - mondta. Kérdésre arra is kitért, hogy Magyarország gazdasága egyre jobban teljesít, a magyar gazdasági adatok alkalmassá teszik az országot, hogy közelebb kerüljön az euró bevezetéséhez.

Ebben azonban nemcsak a magyar gazdaság teljesítménye, hanem az EU teljesítménye is számít,  mert csak biztos euróövezethez lehet csatlakozni - magyarázta. Hozzátette: a kormánynak nincs céldátuma az euró bevezetésére.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(MTI; kormany.hu)