A magyar érdekeket egyértelműen és határozottan képviselni kell – jelentette ki Tuzson Bence. A Kormányzati Kommunikációért felelős államtitkár erről az Infotér 2015 elnevezésű konferencia, Mandiner négypárti politikai vitaestjén beszélt Balatonfüreden.

Az állami földek eladása

Az államtitkár kiemelte: ez a döntés 103 ezer magyar gazdát és 300 ezer hektár földet érint, a lényegi kérdés azonban az, hogy milyen irányba induljon el a társadalom szervezése. „Ha állami föld magyar magántulajdonba kerül, az jó az államnak mert egyszeri, mintegy 300 milliárd forintos bevétele származik, és kedvez a gazdáknak, mert nagyobb földterületen gazdálkodhatnak, amelynek  megvásárlásához kedvezményes hitelt is igénybe vehetnek.”

Tuzson Bence elmondta: a kormány célja a  kisbirtokrendszer kialakítása és megerősítése, vagyis érvényesüljön az az elv, miszerint „azé legyen a föld, aki azt megműveli”.

Az államtitkár kifejtette, hogy az utóbbi másfél évtizedben elindult egy pozitív tendencia amely egyértelműen azt mutatja, hogy a magyar élelmiszer elismertsége fokozatosan emelkedik a külföldiekkel szemben. Ezt a tendencia tovább erősödhet hiszen ha a gazdák magukénak tekintik a földet, hiszen ez biztosíték lehet arra, hogy kiváló minőségű élelmiszert állítsanak elő.

„A tettek mögé kell nézni! Nem a Fidesz, hanem a Jobbik támadta meg korábban az Alkotmánybíróságon, hogy magyar gazdák földet vehessenek. Emlékeztetnék arra, hogy a múltban a zsebszerződéses rendszert ami egyértelműen a külföldieknek kedvezett az MSZP hozta létre. A Fidesz kormány felszámolta, hogy védje a magyar gazdákat, ám az intézkedésünk ellen az Európai Unió  jelenleg is eljárásrt folytat Magyarországgal szemben. elvették a gazdáktól” - Tuzson Bence úgy vélte, hogy a Jobbik szavakban erős, de tettekben gyenge. Utalt arra, hogy míg korábban az ellenzéki párt programja tartalmazta az állami föld szétosztását, most furcsa mód ellenzi azt és ma már a nagybirtokosok érdekeit képviseli.

A migráns kérdés

„Az alapvető kérdés: milyen Magyarországot és milyen Európát szeretnénk. A magyar kormány meggyőződése, hogy egy erős nemzetekre épülő, erős Európai Unió lehet csak életképes, szemben a gyenge nemzetállamok alkotta EU-s masszával.” – hangsúlyozta Tuzson Bence majd hozzátette: „Amikor EU-tagok lettünk, egy gazdasági és kulturális közösséget hoztunk létre. Ám hazánk nem írt alá semmi olyat, hogy ez megváltozzon. A kötelező kvóta rendszert egyrészt veszélyesnek, jogszerűtlennek tartjuk, másrészt ésszerűtlennek ítéljük, mert a bevándorlási áradatot nem állítja meg. Magyarországnak joga van eldönteni, hogy kit szeretne látni az országában” - emelte ki az államtitkár.

Tuzson Bence a vitaesten kiemelte, hogy a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök bebizonyította azt, hogy ha kell, tud gyorsan, és határozottan dönteni a nemzet érdekében. Emlékeztettett arra, miszerint a  határzár jól működik, az utóbbi napokban körülbelül 3 – 5 fő lép Magyarország területére 24 óra alatt a déli határzáron keresztül, miközben néhány héttel ezelőtt napi tízezer migráns próbált átjutni illegálisan a határon.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy senki sem erőltetheti hazánkra a kvótarendszert, és a visszatoloncolt migránsok befogadásást, az EU külső határainál kell megállítani a migránsokat és már az EU-n kívül kell kezelni a problémát tranzit zónák létrehozásával Törökországban vagy Szíriában.

Tuzson Bence kifogásolta, hogy a magyar baloldal álláspontja nem egyértelmű a migrációs kérdésben. „Merjünk kiállni saját magunkért, a magyar emberekért. Hazánk megállapodást írt alá az Európai Unióval, hogy annak külső határait megvédi. Ha Görögország erre nem képes, akkor pont az egyik legnagyobb uniós értéket veszítjük el. Ha nem vagyunk képesek az EU határvédelmét megoldani, akkor az Unió összeomlik és ezzel elveszítjuk azokat az uniós vívmányokat és értékeket amelyekért küzdöttünk, egyúttal vége lesz a megszokott jóléti életformánknak” - figyelmeztetett az államtitkár.

(Miniszterelnöki Kabinetiroda)