Tuzson Bence szerint ha az Európai Unió által javasolt kvótarendszer alapján osztanák szét az embereket, az az érintett országoknak a terrorizmus veszélyének szétterítését jelentené. Az államtitkár az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában kiemelte: ennek kockázatát egyetlen európai vezető sem vállalhatja fel.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szerint teljesen egyértelmű, hogy az ellenőrizetlen illegális bevándorlás és a terrorizmus között összefüggés van. A tömegek közé keveredhetnek terroristák - emelte ki az államtitkár, hozzátéve: nem az a kérdés, hogy ez megtörténhet-e, hanem hogy mikor.

A párizsi események is megmutatták, meg kell állítani az emberek Európába áramlását - emelte ki az államtitkár, aki szerint az Európai Unió által javasolt kvótarendszer meghívót jelent, s nem oldja meg a problémát. Tuzson Bence szerint új alapokra kell helyezni az európai politikát, mert az - mint fogalmazott - mostanra „messze került az emberek gondolkodásától". Vissza kell adni az emberek kezébe a döntés jogát, hogy beleszólhassanak abba, merre menjen Európa - emelte ki az államtitkár. Mindemellett meg kell védeni Európa határait, a kultúrát, s az európai gazdasági érdekeket - sorolta az államtitkár.

Tuzson Bence úgy fogalmazott: "csoda történt" hétfőn a parlamentben, amikor a baloldal is megszavazta az uniós kvótarendszerről való szavazás napirendre vételét.

Ugyanakkor megjegyezte: az lesz a kérdés, hogy kedden hogyan szavaznak majd. Mint ismertette: a kvótarendszer a "Juncker-képlet" alapján osztaná el az Európába érkező embereket. Most 160 ezer emberről van szó - tette hozzá.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint káros, ráadásul jogszerűtlen is a kvótarendszer, ugyanis - mint kiemelte - nincs olyan európai szabály, vagy szerződés, amely bármelyik országnak kötelezővé tenné, hogy megváltozzon.

Határozott nemet mondunk a kvótarendszerre, és nem is lesz Magyarországon ilyen helyzet. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez az EU-s kvótaszabály ne lépjen életbe. Ebben egyre több partner ország is támogat minket. Szlovákia, Lengyelország, Csehország. Tehát a Visegrádi 4-eknek hasonló gondolataik vannak e kérdésben. Célszerűtlen is, mert pont a párizsi események is megmutatják azt, hogy megállítsuk az emberek beáramlását az EU-ba.  Tehát alapvető kérdéseket kell eldönteni, mint például a hátárvédelemét- fogalmazott az államtitkár.

Tuzson Bence kiemelte, hogy a kvótarendszer egy meghívót jelent, ami nem oldja meg a problémát. Ha elosztanánk a migránsokat az EU tagországokban, akkor ezzel a terrorizmus veszélyét is szétterítenénk az EU-ban. Európai felelős vezető nem vállalhatja fel ennek a kockázatát.
Az államtitkár szerint a politikai éleslátás és a valóságszemlélet hiányzik azokból az ellenzéki politikusokból, akik Orbán Viktor kormányfő hétfői parlamenti beszéde után, azt élesen bírálták. Teljesen egyértelmű most már, hogy a migráció ellenőrizetlen, az illegális bevándorlás és a terrorizmus között összefüggés van. Amikor százezrek lépnek ellenőrizetlenül az EU területére, akkor közéjük keveredhetnek terroristák is. A hírek pedig arról tudósítanak, hogy ez meg is történik. Az alapvető kérdés, tehát nem az, hogy egy ilyen esemény megtörténhet-e, hanem, hogy mikor történik meg egy ilyen tragédia.

Ha a határokat nem tudjuk megvédeni, és ha ilyen mennyiségben áramlanak be emberek, akkor az ilyen események, szinte kódolhatóan megtörténnek. Ezek ellen fel kell lépni és teljesen újragondolni, új pillérre kell helyezni Európa politikáját – hangsúlyozta az államtitkár.

Ma már az emberek gondolkodása olyan messzire került az európai politikai gondolkodás fő áramlatától, hogy előbb-utóbb ennek vissza kell térnie az emberek gondolkodásához. Ha erre nem képesek, akkor a választók másképpen fognak dönteni. Az emberek kezébe vissza kell adni a döntés jogát. Ez az egyik pillér, hogy az emberek eldönthessék, milyen irányba menjen tovább Európa – fogalmazott Tuzson Bence.

(MTI)