A kormány azt tartja fontosnak, hogy minden magyar család a lehető leggyorsabban lakáshoz juthasson, ehhez pedig szükséges, hogy a nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) is működjenek - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten újságíróknak.

Tuzson Bence arra reagált, hogy Áder János köztársasági elnök előzőleg megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek az egy hete elfogadott nok-törvényt.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár megerősítette, a kabinet tiszteletben tartja az államfő döntését, egyúttal arra kéri az Országgyűlést, hogy a lehető leggyorsabban - már a jövő héten - újra tárgyalja meg, ezt követően pedig fogadja el a jogszabályt.

Szerinte egyébként a köztársasági elnök kifogásai többségében kormányrendeleti szinten is kezelhetőek.

Tuzson Bence fontosnak nevezte, hogy a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) és az áfakedvezmények mellett legyen egy olyan megtakarítási forma is, amely a bankszektoron kívül működhet, és amelyhez komolyabb - 10 év alatt akár 3 millió forintos - állami támogatás párosulhat.

Az államtitkár kiemelte, hogy ezek a kedvezmények együttesen érvényesíthetők, azaz - mint fogalmazott - a családi otthonteremtési program "együtt él, együtt mozog", így annak teljessége mindenkinek fontos.

A nok-törvény visszaküldésével összefüggésben délután a Kormányzati Tájékoztatási Központ is közleményt adott ki, reagálva az MSZP nyilatkozatára.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében azt írta: az államfő döntését tiszteletben tartva a kormány kitart a nok létrehozása mellett, mert célja, hogy a bankrendszeren kívül is lehetővé váljon lakáscélú megtakarítás.

A nokban az eddiginél akár négyszer több állami támogatáshoz és kamatmenetes törlesztéshez juthatnak a tagok a bankrendszeren kívül - hangsúlyozták.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint a szocialisták nyilatkozata annak a jele, hogy az MSZP nem támogatja ezt a célt, ahogyan nem támogatta a kormány egyetlen javaslatát sem, amely a magyar családok olcsóbb és biztonságos otthonteremtését szolgálta.

Hozzátették: a szocialisták elhibázott lakáspolitikája miatt "a magyar családok támogatás nélkül maradtak, megdrágult az otthonteremtés és mélypontra süllyedt az új lakások építése".

(MTI)