Átlag tizenkét másodpercenként érkezik egy illegális bevándorló az Európai Unió területére, a kontinens déli határainál nincsen érdemi ellenőrzés - közölte a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter keddi sajtótájékoztatóján Szolnokon.

Rogán Antal azt mondta: folyamatos az áramlás Európa déli határainál, és az érdemi ellenőrzés hiánya miatt olyan emberek is bejuthatnak Európába, akik terrorcselekmények elkövetésére készülnek vagy arra képesek.

A jelenlegi információk alapján két olyan ember is lehet a párizsi merénylők között, aki az elmúlt egy év migrációs hullámával jutott Európába, ez nagyon komoly veszélyt jelent, amelyre fel kell készülni - hangsúlyozta.

A magyar kormány álláspontja, hogy a migránsok ellenőrizetlen beáramlását meg kell állítani és az Európai Unió külső határait le kell zárni. A schengeni határok védelme az elsődleges, azokon kívül kell ellenőrzési pontokat létrehozni, ahol megtörténik a politikai menedékjogra jogosultak kiválasztása - emelte ki.

A brüsszeli bevándorláspolitika a párizsi események fényében sem változott, Brüsszelben ma azt mondják, hogy a kettőnek nincsen semmi köze egymáshoz, holott ez nem így van - fogalmazott a miniszter. Kitért arra, hogy az Európai Unió biztonsági szervei, az egyes országok titkosszolgálatai, rendőri szervei folyamatosan figyelmeztettek arra, hogy az ellenőrizetlen bevándorlással együtt állandóan nő a terrorfenyegetettség, a terrorveszély. Mindez sajnos a párizsi eseményekkel igazolódott is - mondta.

Rogán Antal szólt arról, hogy újabb problémát jelentene, ha bevezetnék az Európai Bizottság által szorgalmazott kötelező bevándorlási kvótát. Ez azt jelentené, hogy az úgynevezett Juncker-képlet alapján - amely 15 ezer ember befogadását jelentené egymillió emberenként évente - egy hazánkhoz hasonló méretű országba öt év alatt "szegednyi" migránst kellene betelepíteni - jegyezte meg.

Kiemelte: a magyar kormány ellenzi a kötelező bevándorlási kvótát, fellép ellene Brüsszelben is, de csak akkor lehet hatékony, ha megvan hozzá az emberek támogatása is. Ezért a Fidesz-frakció által indított petíciót a miniszterelnök és a kormány tagjai is támogatják, aláírják. Rogán Antal beszédében azt kérte, hogy minél többen támogassák a petíciót, hiszen minél többen írják alá, annál nagyobb erővel és súllyal tudnak nemet mondani Brüsszelben a kötelező bevándorlási kvótára.

(MTI)