Magyarország Kormánya arról döntött, hogy magasabb szinten támogatja az 1-es típusú diabéteszes gyermeket nevelő családokat és kiemelt támogatást nyújt a cukorbetegeket képviselő szervezeteknek.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, valamint Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott az intézkedések részletszabályainak kidolgozása, valamint a hatékony végrehajtás érdekében ismételt egyeztetést kezdeményezett a cukorbeteg szervezetekkel.

Kép letöltéseFotó: Kovács Attila/MTI

A tanácskozáson részt vett a Magyar Diabetes Társaság, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, a Szurikáta Alapítvány, a Sportos Cukorbetegek Egyesülete, valamint a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége.

Az érintett gyermekek ellátására ma már korszerű eszközök állnak rendelkezésre, amelyek használata egyszerűsíti a mindennapokat, javítja az anyagcserét és így a vércukor értékeket, ezzel minimalizálva a hosszú távú (elsősorban érrendszeri) szövődmények kockázatát.

Az összeállított intézkedési csomag célja, hogy az érintettek az elérhető korszerű ellátást kisebb anyagi és adminisztratív költség mellett kaphassák meg, a környezet tájékozottsága javuljon, a kiegészítő szolgáltatások bővüljenek, és a gyermekek teljes értékű életet élhessenek, aminek része a köznevelésben, közétkeztetésben való részvétel, a sportolás, táborozás is. A javaslatok ahhoz is hozzájárulnak, hogy az egyébként egészséges gyermekek szüleinek legyen esélye visszatérni vagy belépni a munkaerőpiacra.

Magyarországon az 1-es típusú cukorbetegek családjai számára bizonyos támogatási formák és kedvezmények jelenleg is elérhetőek, ezek kibővítéséről született döntés az alábbiak szerint:

  • A támogatások, juttatások rendszerének felülvizsgálata és szükség szerinti kibővítése a diabétesszel élő gyermekek speciális igényeire tekintettel.
  • A diabétesszel élő gyermekek óvodai és iskolai ellátása feltételrendszerének megteremtése, az érintettek felelősségi rendszerének a kidolgozása.
  • A közétkeztetésre vonatkozó szabályok felülvizsgálata és szükség szerinti módosítása, kiegészítése a diabétesszel élő gyermekek speciális igényeire tekintettel.
  • A diabétesszel kapcsolatosan rendelkezésre álló információ, edukáció és képzés egységesítése, rendszerbe szervezése, fejlesztése.
  • Az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek táborozási, sportolási lehetőségeinek szélesebb körű biztosítása.
  • A diabétesszel foglalkozó civil szervezetek pályázati rendszerű támogatása.

A megbeszélésen téma volt továbbá a korszerű 2-es típusú diabetes-prevenció megteremtése, a képzési rendszerrel együtt a jelenlegi diabetes-gondozás áttekintése, a diabetológiai gyógyszeres terápiák jelenlegi rendjének, valamint a vércukor ellenőrzésére szolgáló eszközök támogatási rendszerének áttekintése a betegterhek csökkentése érdekében.

Az érintett szervezetek és Magyarország Kormányának képviselői a tanácskozáson kifejezték szándékukat azzal kapcsolatban is, hogy a jövőben közösen dolgoznak az intézkedések megvalósulásának érdekében.

(Miniszterelnöki Kabinetiroda)