Újabb elemmel bővül a kormány Otthonteremtési Programja: létrejöhetnek a Nemzeti Otthonteremtési Közösségek, amelyek közösségi finanszírozáson alapuló lakáscélú megtakarítást tesznek lehetővé az eddiginél jóval nagyobb állami támogatás mellett - az erről szóló törvényjavaslatot Rogán Antal nyújtotta be az Országgyűlésnek.

A Nemzeti Otthonteremtési Közösségek létrehozásával a kormány célja az, hogy még olcsóbb legyen az otthonteremtés és a lakáscélú megtakarításokból minél több új lakás épüljön. Az eddigi lakástakarékpénztári programokban ugyanis a megtakarításokból felújításokat finanszíroztak.

A Nemzeti Otthonteremtési Közösségek létrehozásával tovább bővül az Otthonteremtési Program. A családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a lakásépítési áfa drasztikus csökkentése és az áfavisszatérítés lehetősége, az építésügyi szabályok egyszerűsítése mellett megalakulhatnak a Nemzeti Otthonteremtési Közösségek (NOK), ösztönözve ezzel az új lakások építését, hozzájárulva az építőipar és a gazdaság további, jelentős bővüléséhez.

A lakástakarékpénztárak fontosak, de a jelenleg működő, államilag támogatott lakástakarékpénztárban összegyűjtött megtakarítást többnyire felújításra, korszerűsítésre, bővítésre használták. A kormány a lakástakarékpénztárakon keresztül a lakossági megtakarítások lakásfelújítás, illetve használtlakás-vásárlás célú felhasználását támogatja.

A lakástakarékpénztárak állami támogatása, mint ahogyan eddig, úgy továbbra is biztosított, személyenként 30%-os mértékkel, évi maximum 72 ezer forint erejéig.

A környező országokhoz képest hazánk jelentős lemaradásban van az új ingatlanok építésének tekintetében, hiszen tízezer főre vetítve Lengyelországban átlagosan négyszer, míg Csehországban háromszor annyi új lakás épül, mint Magyarországon.

A Nemzeti Otthonteremtési Közösségek felállításának célja, hogy a lakossági megtakarítás új lakáscélú felhasználását, új ingatlanok építését ösztönözni tudja.

A Nemzeti Otthonteremtési Közösségekbe belépő tagok az éves befizetés összegére ugyanúgy 30 %-os állami támogatást kapnak, de az új lakás építésre tekintettel a felső határ magasabb, legfeljebb évi 300 ezer Ft lehet megtakarításaik után.

A Nemzeti Otthonteremtési Közösségek működésének átláthatóságát és biztonságát szigorú törvényi feltételek és erős MNB felügyeleti jogosítványok garantálják. A közösség működését egy zártkörű részvénytársaságként működő szervező biztosítja, aki kezeli a közösség tagjainak befizetését, és kizárólag új lakás vásárlásra használja fel azokat. Szervező olyan zártkörű részvénytársaság lehet, amely megfelel a törvényi feltételeknek és ilyen tevékenységre a Magyar Nemzeti Bank engedélyt adott. A szervező zrt. tevékenységét az MNB mindvégig szigorúan felügyeli.

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, a kormány a részletszabályokat rendeletben rögzíti és a Nemzeti Otthonteremtési Közösségek már az idén megkezdhetik a működésüket.

A 2016. január 1-jén elindított új Otthonteremtési Program a Nemzeti Otthonteremtési Közösségek létrehozásával válik teljessé.

(Kormányzati Tájékoztatási Központ)