Elfogadhatatlannak nevezte Brüsszel nemrég nyilvánosságra hozott menekültügyi javaslatát Rogán Antal. A kormány álláspontját ismertetve azt mondta: soha indokoltabb nem volt a kényszerbetelepítésről szóló népszavazás, mint most.

A miniszterelnök kabinetfőnöke a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány arra az álláspontra jutott, hogy nagy veszély fenyeget és soha indokoltabb nem volt a népszavazás, mint most, ugyanis a bizottság javaslata teljes egészében elvenne minden jogkört menekültügyekben és bevándorlási kérdésekben a tagállamoktól.

Hozzátette: a brüsszeli bizottság javaslata nem csak arról rendelkezik, hogy az Európába érkezett és valamilyen formában befogadott bevándorlókat kötelező formában osszák szét a tagállamok között, hanem arról is, hogy még a menekültkérelmek elbírálására vonatkozó jogkört is elvonnák a tagállamoktól.

Kép letöltéseSoha indokoltabb nem volt a kényszerbetelepítésről szóló népszavazás, mint most Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Mint mondta, a bizottság létrehozna egy közös európai menekültügyi hivatalt, amely a "brüsszeli bürokrácia kinyújtott kezeként" bírálná el az összes bevándorlási és menekültkérelmet, ő döntené el, hogy kit kell befogadni, ezt követően pedig a bizottság kötelező jelleggel szétosztaná az így befogadott embereket a 28 uniós tagállamba.

Hangsúlyozta: a kormány szerint ez teljes egészében elfogadhatatlan, óriási veszélyt és kockázatot jelent, egyrészt azért, mert a javasolt rendszer nyilvánvalóvá teszi, hogy a beáramlás folytatódni fog Európába, holott ennek a megállítására lenne szükség. "A legjobb beáramlás a nulla beáramlás" - hangsúlyozta a politikus, aki szerint a határok megvédése az elsődleges, nem a bevándorlást ösztönző közös menekültügyi rendszer létrehozása.

Kép letöltéseA határok megvédése az elsődleges, nem a bevándorlást ösztönző közös menekültügyi rendszer létrehozása Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Rogán Antal szerint a javaslat nem csak azért hátrányos Magyarország és a visegrádi országok számára, mert kötelezővé teszi a befogadást, illetve szankcionálja, ha valaki nem fogad be bevándorlókat, hanem azért is, mert a bevándorlók befogadásáért kapható 10 ezer eurós jutalmat nagy valószínűséggel a kohéziós vagy az agrártámogatások csökkentéséből finanszíroznák, ahogyan, azt korábban Soros György javasolta.

A miniszter kijelentette: a kormány minden fórumon fel fogja emelni szavát az Európai Bizottság javaslata ellen, elsősorban a csütörtöki visegrádi csúcson, ezt követően pedig Brüsszelben is. A kormány a magyar parlamentnek pedig fogja javasolni, hogy ilyen jellegű európai uniós jogszabályok megtárgyalása során "piros lapos eljárás keretében" mondjon nemet az EB kezdeményezésére - tette hozzá.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(kormany.hu, MTI)