Nem Brüsszel, hanem csak a magyarok dönthetnek arról, kivel akarnak együtt élni - mondta Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón, miután Áder János államfő október 2-ra kiírta a kormány által kezdeményezett kvótareferendumot.

Október 2-án a magyar polgárok az Európai Unióban először véleményt mondhatnak Brüsszel bevándorláspolitikájáról, üzenetet küldhetnek, hogy támogatják vagy elutasítják Brüsszel bevándorláspolitikáját - fogalmazott a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.

A kormány arra kéri a magyarokat, hogy mondjanak nemet a kényszerbetelepítésre, Brüsszel bevándorláspolitikájára - közölte Rogán Antal, minél nagyobb részvételre is kérve a választókat.

A kabinet a bevándorláspolitikával kapcsolatban - folytatta - továbbra is a határok megvédését és a bevándorlók beáramlásának megállítását tartja elsődlegesen fontosnak.

Kép letöltéseMondjunk nemet a kényszerbetelepítésre, Brüsszel bevándorláspolitikájára Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

A kampányt firtató kérdésre elmondta, először tájékoztató hirdetéseket tesznek közzé, ami részben már zajlik, de júliusban és augusztusban is folytatódik. Augusztus 20. után pedig "sokkal szélesebb körben és világosabban szeretnénk a tájékoztatás mellett elmondani a magyar kormány álláspontját" - jelezte, megjegyezve, hogy ebben Orbán Viktor kormányfő mellett minden tárcavezető és államtitkár részt vesz majd. Azt is kérte, hogy minden parlamenti párt mondja el a véleményét az ügyben.

A miniszterelnök kabinetfőnöke a déli határvédelem megerősítéséről és az erősödő embercsempészetről is beszámolt a tájékoztatón.

Kifejtette: keddtől megerősítették a magyar határ védelmét, gyakorlatilag megduplázták a csongrádi és a Bács-Kiskun megyei határszakaszon a védelemben részt vevő katonai és rendőri erők létszámát. Így folyamatosan egy 6-10 ezres állomány védelmezi a Csongrád és a Bács-Kiskun megyei szakaszon a határt.

Kép letöltéseA kormány keddtől megerősítette a magyar határ védelmét Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Arról is beszámolt Rogán Antal, hogy kifejezetten megnőtt az embercsempészek aktivitása. Keddre virradó éjszaka 755 ember kísérelte meg átlépni a magyar határt illegálisan. Ebből 633 esetben a jelenlévő katonák és rendőrök meg tudták akadályozni az illegális határátlépést. 122 embernek sikerült átjutnia a határon, őket azonban kivétel nélkül elfogták a nyolc kilométeres övezeten belül, és visszakísérték a kerítésen túlra, a tranzitzónához - tájékoztatott.

Az embercsempészek aktivitásának megnövekedését a határ szerbiai szakaszán tapasztalt drónhasználat is mutatja, így próbálják ugyanis kikémlelni, hogy a magyar határt védők merre járnak - tette hozzá, azt ígérve, hogy erről tájékoztatni fogják a szerb hatóságokat is.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Nem elég azonban csupán a határok védelmét megerősíteni, mert az embercsempészek tevékenységét és a migránsok beáramlását "a brüsszeli megengedő bevándorláspolitika továbbra is bátorítja" - mondta a miniszter, aki szerint ezért a magyar polgároknak is egyértelműen nemet kell mondaniuk a brüsszeli bevándorláspolitikára október 2-án.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(MTI; kormany.hu)