A kormány álláspontja szerint Brüsszel helyett csak a magyarok dönthetik el, hogy kivel akarnak egy országban élni - mondta Rogán Antal a Kúria keddi döntésére reagálva, amely alapján lehet népszavazást tartani a kormány kezdeményezésére a kötelező betelepítési kvóta ügyében.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter közölte: az Országgyűlés akár már a jövő héten határozhat a népszavazás elrendeléséről és a szükséges anyagi források biztosításáról is. Ennek érdekében egyeztetést kezdeményeznek a Ház és a frakciók vezetésével.

A miniszter szerint előreláthatólag szeptemberben vagy október első napjaiban lehet megtartani a referendumot, amelynek időpontját Áder János köztársasági elnök tűzi majd ki.

A tárcavezető azt is mondta, hogy a kormány népszavazási kezdeményezését a Kúrián megtámadó szocialisták és liberálisok - például Szanyi Tibor MSZP-s és Jávor Benedek PM-es európai parlamenti képviselő, valamint a Magyar Liberális Párt - "ma is bevándorláspárti álláspontot képviselnek", "csak Brüsszel számára próbálták az időt húzni".

Kép letöltéseSzeptemberben vagy október első napjaiban lehet megtartani a referendumot Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Ha a szocialistákon és a liberálisokon múlna, megadnák a kényszerbetelepítés jogát Brüsszelnek - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy a Kúria azonban nem fogadta el az álláspontjukat.

A kényszerbetelepítés ügye nemzeti szuverenitási kérdés, "ha Brüsszel kényszerbetelepítést akar, akkor erről a nemzeteknek kell döntést hozni" - ismertette a kormány véleményét.

Rogán Antal hozzátette: a mostani közvélemény-kutatási adatok szerint a magyar polgárok minimum kétharmada, de inkább 70 százaléka gondolja úgy, hogy helyes egy ilyen népszavazás, és szeretné azon elmondani a véleményét.

Kép letöltéseBrüsszelben egyáltalán nem adták fel a kényszerbetelepítés ügyét Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Szavai szerint Brüsszelben "egyre őrültebb javaslatok látnak napvilágot", egyáltalán nem adták fel a kényszerbetelepítés ügyét, "mindössze az angliai népszavazást várják meg, és azt követően ez a terv gyorsan az európai uniós intézmények asztalára fog kerülni".

Ezért a magyarországi referendumot mihamarabb meg kell tartani - jelentette ki, hozzátéve, a kormány arra fogja kérni az embereket, hogy tegyék világossá: csak a magyarok dönthetnek arról, kiket fogadunk be az országba és kiket nem.

Megjegyezte, szerinte "nem is a részvétel a legfontosabb, hanem az, hogy a magyar emberek hogyan fognak erről a kérdésről dönteni".

Arra a kérdésre, felmerült-e esetleg, hogy "bevárják" az ellenzék népszavazási kezdeményezését, és azzal együtt írják ki a referendumot, Rogán Antal azt felelte: amiben az MSZP ma aláírásokat gyűjt, az "finoman szólva nevetséges".

Kép letöltéseA kényszerbetelepítés ügye nemzeti szuverenitási kérdés Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

A jegybanki alapítványokkal kapcsolatos kérdésre a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője azt válaszolta: Matolcsy Györgyöt sokan azért támadják, mert sikeres jegybankelnök, s a tevékenysége az ország javát szolgálja. Az ő munkájának az eredménye, hogy a korábban veszteségeket termelő Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma nyereséges - mondta, azt is Matolcsy György munkájának eredményei közé sorolva, hogy a magyar gazdaság ma úgy nő, hogy közben alacsony az infláció.

Az alapítványok vagyonáról szólva megjegyezte: az nem lett kisebb, sőt talán még nőtt is. Hozzátette, egyetért azokkal az alapítványi célkitűzésekkel is, amelyek oktatástámogatásra, ösztöndíjak biztosítására vagy éppen könyvkiadásra vonatkoznak.

(MTI; kormany.hu)