Megkétszereződik a magyarországi vasalt utak száma.

Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a futókör, valamint görpark építési program után elindítja az országos vasalt út, más néven via ferráta építési programot is. (A vasalt út olyan meredek sziklákon vezetett hegyi útvonal, ahol haladásunkat előre és fixen felszerelt drótkábelek, vaslétrák, kötélhidak és lépést segítő elemek segítik - miközben különböző biztosító- és biztonsági felszereléseket használunk.) Ennek köszönhetően sziklamászó előképzettség vagy gyakorlat nélkül is megtapasztalhatóak a sziklafalakon a látványos panoráma és a lélegzetelállító mélységek élményei.

A Magyar Hegy-és Sportmászó Szövetséggel együttműködésben valósul meg, amely értékelte a programra jelentkezők által megjelölt helyszíneket. Javaslatuk alapján négy új helyszínen, Felsőtárkányon a Kőközben, Bódvarákón az Esztramos-hegyen, Bakonyszentlászlónál a Cuha-völgyben, és Móron a Csókahegyi-kőfejtőben épülnek vasalt utak. Összesen 12 különböző nehézségi fokozatú, együttesen 2020 méter hosszúságú via ferrata készül el 2020. év végéig, amelyhez 140 millió Ft támogatást nyújt az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság.

Magyarországon jelenleg három helyszínen, 10 útvonal működik, így a következő évben megkétszereződik a vasalt utak száma hazánkban.

Révész Máriusz
aktív Magyarországért felelős kormánybiztos

(Kormányzati Tájékoztatási Központ)