Az Országgyűlésben hétfőn tartott felszólalásában Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter azt mondta, a kormány elkötelezett, hogy a panamai offshore-ügyben felmerülő összes magyar név esetében szigorú, alapos és mindenkire kiterjedő adóvizsgálatot rendeljen el.

A miniszter hozzátette, az ügy a nap folyamán a nemzetbiztonsági kabinet napirendjén is szerepelt.

Elgondolkodtató, hogy egy volt kormánypárt, mostani ellenzéki párt volt pénztárnoka is érintett az ügyben - hangsúlyozta Rogán Antal. Beszélt arról is, hogy az MSZP-SZDSZ-kormány idején a kabinet egyik legfontosabb bankjának, a Magyar Fejlesztési Banknak az akkori vezetője is érintett a botrányban, ezért a kormány "aktív vizsgálatot" rendel el.

A miniszter Schiffer András (LMP) ellenzéki képviselő  a témával kapcsolatban feltett kérdése kapcsán ismertette a kormány álláspontját.

Orbán Viktor  kormányfő múlt hét pénteken közölte, hogy a magyarországi offshore-szálak egyenkénti kivizsgálására kéri a belügyminisztert, a titkosszolgálatokat, valamint az adóhivatalt felügyelő minisztert.

A miniszterelnök szerint az embereknek látniuk kell, hogy a tőkével rendelkezők betartják-e a jogszabályokat.

Úgy ítélte meg: a jelentős magyar politikai tényezők kívül állnak ezen az ügyön, a magyar szál szerinte leginkább bankárokhoz köthető, és bár nem kívánja pártdimenzióba terelni a kérést, úgy fogalmazott, inkább szocialista nagytőkésekhez. Varga Mihály nemzetgazdasági aznap bejelentette, hogy elrendelte a magyarországi offshore-szálak azonnali, egyenkénti kivizsgálását a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV).

(kormany.hu)