Június 22-én immár 23. alkalommal került sor hat ország (Ausztria, Csehország, Lengyelország, Németország, Szlovákia és Magyarország) külügyminisztériumainak labdarúgó tornájára. A Közép-Európai Diplomata Kupa elnevezésű esemény házigazdája ezúttal Magyarország volt, a helyszín pedig Balatonfüred.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Sportdiplomáciai Főosztályának szervezésében lebonyolított rendezvény megnyitóján a vendéglátók nevében Menczer Tamás külügyi államtitkár és dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere köszöntötte a csapatokat. Mindketten megerősítették, hogy a vendégszeretetben, a körülményekben nem lehet majd panaszuk a külföldieknek, de a magyar csapat a mérkőzéseken mindent megtesz majd a győzelem érdekében.

Kép letöltéseKKM

És valóban ez történt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium csapata veretlenül nyerte meg a tornát. A házigazdák a csoport küzdelmek során Csehországot 4:1, Németországot 10:0 arányban győzték le, a hatalmas küzdelmet, színvonalas játékot hozó döntőben pedig Lengyelországnál bizonyultak jobbnak 4:3 arányban.

A 3. helyen Ausztria végzett, a 4. Csehország, az 5. Szlovákia, a 6. pedig Németország lett. A torna legjobb góllövője, 5 találattal dr. Jákó János, a KKM munkatársa lett.

Kép letöltéseKKM

A 24. Közép-Európai Diplomata Kupát jövőre Lengyelországban rendezik, meg. A lengyel csapat vezetőinek nem csupán a finálé elvesztése okozott fejfájást, de azt is megjegyezték, hogy pályán elszenvedett mellett már most gondban vannak, miként tudják majd elérni a magyar szervezők által minden tekintetben nagyon magasra helyezett mércét.

Az ünnepélyes díjátadó banketten az ellenfelekből ismét barátok lettek, igazolva ezzel, hogy a sport a különböző nemzetek közötti megértés egyik legjobb eszköze.

(KKM)