Több megállapodás született a magyar-jordán gazdasági vegyes bizottság Ammánban tartott második ülésén, amelyen főként a kereskedelem, az építőipar, a mezőgazdaság, a környezetvédelem és az idegenforgalom területén egyeztettek - számolt be telefonon az MTI-nek Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Az államtitkár kiemelte az oktatást érintő megbeszéléseket, amelyek során Magyarország 400 Stipendium Hungaricum ösztöndíjat ajánlott fel jordániai diákoknak.

Elmondta, hogy komoly együttműködés folyik már most is energetikai téren, és bíznak abban, hogy a vízgazdálkodási projektekben is együtt tud majd működni a két ország.

"Úgy érzem, hogy Jordániában nagyon nyitottak a magyar tudásra, a magyar technológiára" - mondta az államtitkár.

Példaként említette erre, hogy a jordániai kormány két Roszatom technológiájú atomerőművet szeretne építeni a közeljövőben, s ezért "nagyon érdekli őket Magyarország azon több mint negyven éves tapasztalata", amelyet a paksi erőmű révén szerzett. "Ebben a témában is szeretnének diákokat küldeni Magyarországra" - tette hozzá.

"A két ország közötti, jelenleg évi 40 millió dollár (mintegy 11 milliárd forint) értékű külkereskedelmi forgalom messze elmarad attól a szinttől, amelyet el szeretnénk érni" - mondta Szabó László. A már beindult projektek közül megemlítette, hogy a magyar Kőröstej tejipari vállalat nyerte meg a jordániai hadsereg sajtellátásának biztosítását.

Jordániai tartózkodása során az államtitkár találkozott többek között Maha Ali ipari, kereskedelmi és ellátási miniszterrel, Emád Nadzsíb Fáhúri tervezési és nemzetközi együttműködési miniszterrel, és a tervek szerint tárgyal Ákif ez-Zuubi mezőgazdasági miniszterrel is.

Kitért arra, hogy a politikai megbeszélések kiemelkedő témája a migránskrízis volt. Jordánia lakosságszámban és területnagyságban nagyon hasonlít Magyarországra, viszont náluk a lakosság egyharmada külföldi, ami hatalmas terhet jelent. Nagyon szeretnék, hogy a valódi segítség is beinduljon Európából, ne csak ígérgetések, de valódi eredmények is szülessenek - mondta.

Szavai szerint a jordániai illetékesek "hálájukat fejezték ki az észak-iraki Erbíl városában állomásozó magyar katonai kontingenssel kapcsolatban, és azért, hogy mi is küzdünk az Iszlám Állam (dzsihadista szervezet) ellen. Hálásak továbbá a londoni donorkonferencián tett múlt heti bejelentésért, amely szerint Magyarország 5 millió dollárért felépít és működtet egy kórházat Szíriában".

(MTI)