Altusz Kristóf helyettes államtitkár 2014. december 18-án Szlovákiában folytatott konzultációkat.

Látogatása során találkozott Pavol Hamžíkkal, a szlovák miniszterelnök külpolitikai tanácsadójával, Karla Wursterovával, a Nemzetközi Visegrádi Alap igazgatójával, valamint a Magyar Közösség Pártjának több vezetőjével, köztük Berényi Józseffel, az MKP elnökével. A tárgyalások során a felek áttekintették a kétoldalú kapcsolatok helyzetét, illetve megvitatták a legfontosabb uniós és nemzetközi vonatkozású kérdéseket.

A konzultációk célja a kétoldalú gazdasági és politikai kapcsolatok előmozdítása volt. Szlovákia hazánk kiemelt gazdasági partnere, 2013-ban a kereskedelmi forgalom értéke megközelítette a 8,6 milliárd eurót. Magyarország és Szlovákia fokozódó mértékben stratégiai partnerként tekint egymásra, különösen az energetikai, közlekedési és az infrastrukturális fejlesztések terén, mely témákról nem csak kétoldalú alapon, de V4 körben is intenzív egyeztetések folytak a magyar V4 elnökség alatt 2013-14-ben. Idén Szlovákia vette át a Visegrádi Csoport elnöki tisztségét hazánktól, magyar részről támogatjuk az elkezdett munka folytatását.

A Magyar Közösség Pártja vezetőségével folytatott eszmecsere keretében a helyettes külügyi államtitkár tájékozódott a szlovákiai magyar közösség aktuális helyzetéről és célkitűzéseiről, emellett részt vett az MKP évértékelő karácsonyi ünnepségén, Diószegen.

Látogatása során a magyar nagykövetség immár hagyománynak számító rendezvényének keretében Altusz Kristóf köszöntötte a szlovákiai magyar közélet jubilánsait.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)