A magyar-japán együttműködés fejlesztési lehetőségeiről tárgyal Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Japánban, ahol már több együttműködési megállapodást is aláírtak - mondta el az MTI-nek az államtitkár.

Szabó László mellett a látogatáson részt vesz Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) vezérigazgatója, valamint Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke.

Kiemelte: Tokióban Magyar hetek címmel most zajlik egy országpromóciós rendezvény gasztronómiai és borbemutatókkal, amely iránt nagy az érdeklődés. Bemutatják azokat a magyar élelmiszeripari árukat - elsősorban a mézet, valamint a sertéshúst, azon belül is a mangalicahúst -, amelyeket már forgalmaznak Japánban. Szabó László ismertette: Magyarország évente 75 millió dollár értékben sertéshúst, 6 millió dollár értékben pedig mézet, főként akácmézet exportál a távol-keleti országba, és megjegyezte, hogy Magyarország Németország után Japánba exportálja a legtöbb mangalicahúst. A nagyobb országokkal Magyarország nem az előállított és exportált áru mennyiségében, hanem minőségében tud versenyezni - fejtette ki.

Japánban - Magyarországhoz hasonlóan - nagyon kevés a nyersanyag, ezért a kreativitásra, az innovációra helyezik a hangsúlyt, és ennek megfelelően kiemelten kezelik az oktatást, a kutatás-fejlesztést - hívta fel a figyelmet Szabó László.

A magyar export szempontjából perspektivikus ágazatok között az élelmiszeripar mellett - amely ágazatban a magyar export tavaly 60 százalékkal nőtt, és várhatóan idén is tartható lesz ez a szint - a vízgazdálkodási technológiák, a szennyvízkezelés, az okos város koncepciók, a termékfeldolgozás, valamint az infokommunikáció területén történő együttműködést említette.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház együttműködési megállapodást kötött a tokiói székhelyű International Economic Exchange Associationnel, amely magas rangú politikusok és üzletemberek összefogásával jött létre a japán gazdaság élénkítésére - számolt be az államtitkár. Hozzátette: néhány évvel ezelőtt már létrejött egy magyar üzleti klub az IEEA-n belül, az új megállapodás értelmében azonban az MNKH helyi - Tokió és környéke - képviseletét is ellátják. Ennek eredményeképpen 3000 magyar kis- és középvállalatot képviselnek majd a régióban - hangsúlyozta.

Beszámolt arról is, hogy aláírtak egy, a magyar-japán orvosképzési együttműködés kiszélesítéséről szóló megállapodást is. A Magyar Orvosi Egyetemek Szövetsége 3 japán kórházzal állapodott meg, így az a közel 300 japán orvostanhallgató, aki Magyarországon tanul, az eddigi 4 helyett immár 7 japán kórházba jelentkezhet gyakorlatra, posztgraduális képzésre.

Az államtitkár számos japán céggel is tárgyalásokat folytatott: egyeztetett a japán Toray-Zoltek vállalatcsoporttal, amelynek leányvállalata Zoltek Zrt. néven Nyergesújfaluban működtet egy szénszálgyártó üzemet. A Toray-Zoltek csoport egyik társcégével, a Mitsui Soko logisztikai vállalat elnök-vezérigazgatójával is tárgyalt, ez a cég a Toray-Zoltek logisztikai ellátására októberben nyitott logisztikai központot Magyarországon. A cég azonban más vállalatok kiszolgálását is tervezi: egy regionális logisztikai központot hoznak létre Nyergesújfaluban, és további beruházások várhatók.

Az NEC Corporation nemzetközi alelnökével és vezetőivel is tárgyalt Szabó László. Ez a cég elektronikai intelligens szoftvereket, személyazonosító szoftvereket, arcfelismerő és biztonsági rendszereket épít ki. Bár a vállalat már jelen van Magyarországon körülbelül 70 munkavállalóval, az európai terjeszkedés érdekében egy komolyabb beruházással magyarországi szoftverfejlesztési központ létrehozását tervezi. egy komolyabb beruházással magyarországi szoftverfejlesztési központot hoznak létre.

Szerdán a tokiói magyar nagykövetségen gazdasági kapcsolatépítő program volt japán Kansai régiója vezetőinek részvételével - mondta el az államtitkár. Ez egy gazdaságilag nagyon erős japán régió, amelynek ipari teljesítménye Dél-Koerával, a Thaifölddel, Indonéziával vetekszik. A nagy sikerű rendezvényen komoly érdeklődést mutattak Magyarország iránt a japán vállalati képviselők - mondta az államtitkár.

Szabó László csütörtökön tárgyal Yamata Miki japán külügyminiszter-helyettessel, akivel a politikai kapcsolatokról lesz szó. Kiemelte azt is, hogy Japánból Magyarország felé komoly érdeklődés mutatkozik a művészeti turizmus iránt, Japánban nagyon közkedvelt a komolyzene, ezért a városlátogatások mellett Magyarország ilyen szempontból is kedvelt célpontja a japán turistáknak; évente több mint 100 ezer japán turista érkezik Budapestre.

Elmondta azt is, hogy a HIPA együttműködési megállapodást kötött japán társszervezetével, a Japan Institute for Overseas Investmenttel, így a két intézmény kölcsönösen segíti majd egymást a beruházáspromóciós tevékenységben.

(MTI)