A magyar-fehérorosz gazdasági kapcsolatok bővítésében rejlő lehetőségeket tekintette át pénteki budapesti ülésén a Magyar-Fehérorosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság.

Az ülés követő sajtótájékoztatón Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára, a Magyar-Fehérorosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság magyar társelnöke a tanácskozás eredményeit értékelve úgy fogalmazott, hogy a ígéretesek a kilátások a két ország közötti együttműködésében. Hozzátette: 2013 óta dinamikusan növekedik a két ország közötti forgalom, bár az idén az első félévben - az orosz-ukrán helyzet és a szankciók miatt - valamelyes visszaesett a forgalom, de látszanak kedvező folyamatok.

A csütörtöki kamarai üzletember-találkozón hetven cég képviselői voltak jelen, és várhatóan a mostani háromról négyre tudja majd növelni a Belavia légitársaság a két ország fővárosa közötti járatainak számát - közölte.

Kép letöltéseFotó: KKM, Burger Zsolt

Szabó László a magyar-fehérorosz együttműködési területek közé sorolta a mezőgazdaságot, a kutatás-fejlesztés-innováció, technológia területeit, az egészségipart, a szegélyszervezetek között kapcsolatokat, a kultúrát és az oktatást.

Alena Kupcsina fehérorosz külügyminiszter-helyettes, a bizottság fehérorosz társelnöke elmondta, hogy Fehéroroszországban örülnek a magyar gazdaságban elért eredményeknek, mert kedvezően hat az együttműködésre.

Hangsúlyozta: a bizottsági ülésen több témát is áttekintettek, többek között a turizmus, az oktatás, az egészségügy terén rejlő lehetőségeket. Kiemelte: a tudományos-technikai együttműködési, valamint a turizmus munkacsoport rendszeresen ülésezik majd a következő minszki bizottsági ülésig.

A tájékoztató keretében aláírták a bizottsági ülés jegyzőkönyvét, valamint a Fehérorosz Univerzális Árutőzsde és a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. közötti együttműködési megállapodást.

(MTI / Külgazdasági és Külügyminisztérium)