Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtöki horvátországi munkalátogatásán megbeszélést folytatott Josko Klisovic külügyminiszter-helyettessel, majd Krk szigetén megnézte a leendő LNG terminál helyszínét és találkozott horvát energiavállalatok képviselőivel.

Szijjártó Péter az MTI-nek elmondta: a tárgyaláson hangsúlyozta, hogy a horvát-magyar energetikai együttműködés kiemelt fontosságú a regionális energiabiztonság növelése szempontjából.

Az államtitkár sürgette, hogy a horvát kormány minél előbb tegye meg a szükséges intézkedéseket a leendő LNG terminál megépítése, valamint a horvát-magyar gázvezeték-hálózat összeköttetésének kétirányúsítása érdekében. Ezek a beruházások mind a beszerzési források, mind a szállítási útvonalak szempontjából diverzifikációt jelentenének a térség energiaellátásában - mutatott rá.

Kép letöltéseFotó: KKMSzijjártó Péter szerint a két ország energiaügyi együttműködésében kiemelkedően sikeres terület lehet a határ menti szénhidrogén mezők közös kutatása és kitermelése, ezért javaslatot tett a magyar-horvát energiabizottság összehívására.

Az energiabiztonság érdekében az államtitkár szorgalmazta a kőolaj készletezési és tárolási együttműködést.

A megbeszélés napirendjén szerepeltek a közös közlekedési és logisztikai fejlesztések is: 2018-ig az M6-os, 2020-ig az M60-as autópálya el fogja érni a magyar-horvát határt, és a gyorsforgalmi összeköttetések mellett öt regionális útkapcsolat megépítéséről folynak az egyeztetések.

A magyar külkereskedelem szempontjából kiemelt fontosságú a koperi és fiumei kikötők használata, ezért a tárgyaló felek számba vették a folyamatos vasúti és közúti fejlesztéseket, amelyek a kikötők elérhetőségét javítják.

Horvátország a magyar turisták kedvelt célpontja, ezért a kormány intézkedéseket hozott a horvátországi konzuli jelenlét bővítéséről: a közelmúltban Magyarország újranyitotta az eszéki főkonzulátust, és háromra növelte a tiszteletbeli konzulok számát.

A tárgyalás napirendjén szerepelt a kis- és közepes vállalkozások együttműködésének fejlesztése, amelyhez a két ország európai uniós forrásokat fog felhasználni.

(MTI)