A Külgazdasági és Külügyminisztérium 2016. április 19-23. között Déli Nyitás Diplomata Napok néven ötnapos programot szervez latin-amerikai országok Európáért, köztük Magyarországért felelős, külügyi szakmai vezetői számára. A program házigazdája Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes.

Bus Szilveszter déli nyitásért felelős helyettes államtitkár a program kedd esti megnyitóján köszöntő szavaiban hangsúlyozta, hogy a meghívottakra egyfajta kölcsönös előnyökön alapuló „befektetésként” tekintünk: reményeink szerint a Magyarországról kapott helyszíni ismeretekkel, a megbeszéléseken felmerült ötletekkel felvértezve - fővárosaikba visszatérve - aktívan járulnak majd hozzá a térség országaival ápolt kapcsolataink további mélyítéséhez és gazdagításához.

A program első napján Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes fogadta a vendégeket.  A találkozón kiemelte, hogy Latin-Amerika megújult külpolitikánk egyik új fókuszrégiója és ezért megerősített intézményrendszerrel fordulunk politikai és gazdasági kapcsolataink ki nem használt lehetőségeinek felfedezése felé. Célunk, hogy olyan partnerséget alakítsunk ki, amely mindkét oldalnak előnyére válik, ezért miközben bemutatjuk vendégeinknek Magyarország erősségeit, mi is meg szeretnénk ismerni az együttműködési lehetőségeket.

Kép letöltéseLatin-Amerika megújult külpolitikánk egyik új fókuszrégiója és ezért megerősített intézményrendszerrel fordulunk politikai és gazdasági kapcsolataink ki nem használt lehetőségeinek felfedezése felé. Fotó: Burger Zsolt/KKM

A Déli Nyitás Diplomata Napok program keretében hazánkba látogató diplomaták a hét folyamán a Külgazdasági és Külügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Miniszterelnökség állami vezetőivel találkoznak, valamint számos további szakmai találkozó során ismerhetik meg Magyarország helyét Európában és a világban. A KKM háttérintézményei révén – Nemzeti Befektetési Ügynökség, Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., Eximbank, Külügyi és Külgazdasági Intézet – a magyar gazdaságdiplomácia és külkapcsolati stratégia főbb szereplőivel is megismerkedhetnek a jövőbeli közös együttműködési lehetőségeket szem előtt tartva.

Kép letöltéseFotó: Burger Zsolt/KKM

A programon Argentína, Brazília, Chile, Ecuador, Guatemala, Kuba, Mexikó, Peru, El Salvador, Uruguay és Venezuela diplomatái vesznek részt.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)