Számos magyar vonatkozású programot kínált Európa egyik legjelentősebb zenei seregszemléje, az idén 31. alkalommal a hollandiai Groningenben megrendezett Eurosonic zenei konferencia és fesztivál.

A nemzetközi vásárra az európai és nemzetközi könnyűzenei élet közel 4000 képviselőjét, köztük több mint 400 fesztiválszervezőt hívtak meg. A szakmai konferenciákat követően négy napon keresztül 33 ország tehetséges fiatal zenekaraitól összesen mintegy 300 produkciót hallgathatott meg a több tízezres közönség.

Kép letöltéseKocsis András hágai magyar nagykövet megnyitja a kapcsolatépítő rendezvényt az Eurosonic fesztiválon Fotó:Magyarország Nagykövetsége, Hága

Az idei évben három magyar zenekar, a Nagy-Szín-Pad tehetségkutatót megnyerő speed folk freak punk Bohemian Betyars, a magát jungle rock’n’roll bandként aposztrofáló Fran Palermo, valamint az alternatív rockot játszó Vera Jónás Experiment is fellépett a január 11-14. között megrendezett neves hollandiai Eurosonic fesztiválon. A zenekarok mellett népes, zenészeket, kiadókat, producereket, fesztiválmenedzsereket és zenei újságírókat felvonultató szakmai delegáció képviselte a magyar zeneipart az egységes HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) arculat jegyében. A magyar részvételt a fő támogató Nemzeti Kulturális Alap mellett a Külgazdasági és Külügyminisztérium is támogatta.

Kép letöltéseA Jónás Vera Experiment koncertje Fotó:Magyarország Nagykövetsége, Hága

A fesztivál első napján tartották az Európai Fesztiváldíjak átadóünnepségét, melyen a korábbi díjazott Sziget Fesztivál ezúttal a „fellépők kedvenc fesztiválja” díjat nyerte el. A Sziget közelmúltban elhunyt nemzetközi programszervezője, Daniel Panaitescu posztumusz életműdíjat kapott.

A magyar zenei színtér január 12-én teltházas kapcsolatépítő rendezvényen mutatkozott be az európai szakembereknek. A programról Bogádi Csaba filmrendező forgatott videót a hágai magyar nagykövetség YouTube csatornájára.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)